Тужилаштво за Папића тражи најмање четири године затвора

Танјуг
Тужилаштво за Папића тражи најмање четири године затвора

БЕОГРАД - Посебно одjељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду предложило је данас Вишем суду у Београду да бившег замjеника начелника Службе за борбу против организованог криминала МУП-а Горана Папића, осуди на најмање четири године затвора.

Он је оптужен да је у априлу 2020. године ургирао да се истог дана врати заплењено блиндирано возило Марку Миљковићу, сада оптуженом за организовање криминалне групе и низ тешких кривичних дjела.

Тужилаштво је такође предложило да суд Папићу изрекне и мjеру безбjедности забране вршења позива, дjелатности и дужности у трајању од 10 година.

Поступајући тужилац је у завршној ријечи истакао да је током суђења доказано да је Папић, користећи свој службени положај и претпостављени утицај, издао усмени налог Миленку Мунижаби да се блиндирано возило врати Миљковићу без даљих неопходних провера, а које му је претходно било привремено одузето.

Како је тужилац рекао, службедници УКП-а су преузели возило и Миљковића од Интерветне патроле МУП-а, која га је претходно зауставила, и обавили са њим разговор, а потом су од њега одузели возило, којим је управљао на основу овлашћења за управљање и располагање, издато на његово име и на име Вељка Беливука.

Такође, тужилац је истакао да је тог дана било нужно да се на возилу изврше провере, односно да се обави вештачење возила као и да се изврше провере преко ИНТЕРППОЛ-а и преко скенера, како би се утврдило да ли возило поседује бункере погодне за скривање предмета, а што се визуелним прегледом није могло уочити и обавде друге провере, које су изостале јр је возило истог дана Миљковићу враћено.

Тужиластво сматра да је доказано да је Папић имао претпостављени утицај у полицији као лични пријатељ тадашњег министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, што је и сам истакао приликом саслушања, а што је потврђено и исказима Миленка Мунижабе, и других високих полицијских службеника који су сведочили на суђењу, као и самог министра Стефановића.

Такође, тужилаштво сматра да је неприхватљиво то што је одбрана током цијелог поступка покушавала да одговорност пребаци на Мунижабу, подсјећајући да он није имао никакав мотив да врати наведено возило, посебно тог дана када је полиција била ангажована на расветљавању кривичног дјела убиство.

Иако Папић није имао право да изда наређење Мунижаби, имао је право да му изда инструкцију да врати возило ако то захтевају интереси служби МУП-а, али је у овом случају инструкција издата да би изостало вршење провера на које су полицијски службедници УКП-а били овлашћени.

Тужилаштво је подсетило да сама чињеница да је СБПОК поступао у посебном предмету према Марку Миљковићу није давала основ Папићу да се интересује за возило и да издаје инструкције о њему, јер СБПОК није поступао према возилу већ само према лицу, са којим је било потребно обавити разговор.

Оптужним предлогом Папић се терети за тежи облик кривичног дела трговина утицајем за које је запрећена казна затвора од једне до осам година.

Иначе, против Папића недавно је Посебно одјељење за сузбијање корупције поднијело суду још један оптужни предлог којим га терети за кривично дело трговина утицајем.

Тим оптужним предлогом Папић, као и Бранислав Пандур се терете да су у ноћи између 11. и 12. септембра 2020. године, као старешине у Служби за борбу против организованог криминла (СБПОК) МУП-а Србије, искоришћавањем својих службених положаја, спречили хапшење и процесуирање припадника криминалне групе Н.К..

По том оптужном акту почетак суђење им је заказан за 8. новембар.

Током суђења, које се тиче Миљковићевог блиндираног возила, Папић је негирао оптужбе, тврдећи да му је тадашњи министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, рекао да разговор са Миљковићем у просторијама СБПОК-а буде кратак и без непотребног задржавања.

Папићеве тврдње Стефановић је на претходном рочишту оспоравао наводећи да га није позвао и издао такво наређење.

Папић је био ухапшен 9. марта 2021. године, а притвор му је укинут 29. априла исте године и сада се брани са слободе.

Миљковић је заједно са Вељком Беливуком оптужен да је организатор криминалне групе која се сумњичи за злочиначко удруживање, седам тешких убистава, препродају дроге, држање и ношење оружја, отмицу и силовање.

Од фебруара 2021. године и он и Белувук су у притвору.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана