Тужилаштво као свједоке предложило своје запослене

Срна
Тужилаштво као свједоке предложило своје запослене

ХАГ - На данашњој статусној конференцији против предсједника Удружења ратних ветерана терористичке ОВК Хиснија Гуцатија и потпредсјеника Насима Харадинаја, Тужилаштво је потврдило да намјерава да позове на суђење само свједоке запослене у Тужилаштву, након чега су адвокати одбране изразили чуђење како тако намјеравају да докажу тачке оптужнице.

Оптужени Хисни Гуцати и Насим Харадинај нису присиствовали данашњој статусној конференцији, о чему су њихове одбране јуче обавијестиле суд, а судија за претходни поступак Николас Гију је наложио Специјализованом тужилаштву да достави свој претпретресни поднесак до 9. априла.

Гију је рекао да је циљ данашње сједнице преглед ситуације - докле је стигла истрага и када Тужилаштво намјерава да поднесе претпретресни поднесак, као и докле је одбрана стигла са својом истрагом, преноси портал “Косово онлајн”.

Процесу су у име Тужилаштва присуствовали замјеник специјализованог тужиоца Алекс Војтин са помоћницима и браниоци Гуцатија и Харадинаја - Џонатан Рис и Тоби Кедман, коју су учествовали путем видео-конференције.

Тужилаштво је потврдило да намјерава да позове на суђење само свједоке запослене у Тужилаштву, а да са њима није објављен разговор, па нема транскрипта који би био достављен, што је тражила одбрана.

Из Тужилаштва су рекли да су завршно са 19. фебруаром извршили све своје обавезе објелодањивања, јер транскрипти разговора са свједоцима не постоје, па не могу ни бити достављени.

Адвокат Тоби Кедман рекао је да је изненађен изјавом Тужилаштва у погледу позивања свједока и додао да не разумије како они намјеравају да докажу тачке оптужнице на тај начин.

Адвокати одбране су истакли да нема конструктивног дијалога одбране и Тужилаштва, те нагласили да је рад на даљину отежавајућа околност за одбрану и да постоје бројни фајлови које одбрана не може да отвори са сајта, а тичу се материјала које Тужилаштво има обавезу да им достави.

Одбрана је затражила да 2. јул буде рок за припрему за подношење претпретресног пуступка одбране, под условом да Тужилаштво свој поднесак поднесе до 9. априла, како је предвиђено.

Адвокати Гуцатија и Харадинаја су навели и да им припрему одбране отежава и ситуација са пандемијом коронавируса и отежана комуникација између држава, смањен број летова и остале рестрикције везане за пандемију.

На питање судије Гијуа о приједлозима за датум наредног претреса, Тужилаштво је изразило жељу да сљедећа статусна конференција буде у другој половини марта, док је одбрана предложила прву недјељу априла, након Ускрса.

Судија Гију је рекао да ће стране благовремено бити обавијештене о наредном рочишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана