Tužilaštvo kao svjedoke predložilo svoje zaposlene

Srna
Tužilaštvo kao svjedoke predložilo svoje zaposlene

HAG - Na današnjoj statusnoj konferenciji protiv predsjednika Udruženja ratnih veterana terorističke OVK Hisnija Gucatija i potpredsjenika Nasima Haradinaja, Tužilaštvo je potvrdilo da namjerava da pozove na suđenje samo svjedoke zaposlene u Tužilaštvu, nakon čega su advokati odbrane izrazili čuđenje kako tako namjeravaju da dokažu tačke optužnice.

Optuženi Hisni Gucati i Nasim Haradinaj nisu prisistvovali današnjoj statusnoj konferenciji, o čemu su njihove odbrane juče obavijestile sud, a sudija za prethodni postupak Nikolas Giju je naložio Specijalizovanom tužilaštvu da dostavi svoj pretpretresni podnesak do 9. aprila.

Giju je rekao da je cilj današnje sjednice pregled situacije - dokle je stigla istraga i kada Tužilaštvo namjerava da podnese pretpretresni podnesak, kao i dokle je odbrana stigla sa svojom istragom, prenosi portal “Kosovo onlajn”.

Procesu su u ime Tužilaštva prisustvovali zamjenik specijalizovanog tužioca Aleks Vojtin sa pomoćnicima i branioci Gucatija i Haradinaja - Džonatan Ris i Tobi Kedman, koju su učestvovali putem video-konferencije.

Tužilaštvo je potvrdilo da namjerava da pozove na suđenje samo svjedoke zaposlene u Tužilaštvu, a da sa njima nije objavljen razgovor, pa nema transkripta koji bi bio dostavljen, što je tražila odbrana.

Iz Tužilaštva su rekli da su završno sa 19. februarom izvršili sve svoje obaveze objelodanjivanja, jer transkripti razgovora sa svjedocima ne postoje, pa ne mogu ni biti dostavljeni.

Advokat Tobi Kedman rekao je da je iznenađen izjavom Tužilaštva u pogledu pozivanja svjedoka i dodao da ne razumije kako oni namjeravaju da dokažu tačke optužnice na taj način.

Advokati odbrane su istakli da nema konstruktivnog dijaloga odbrane i Tužilaštva, te naglasili da je rad na daljinu otežavajuća okolnost za odbranu i da postoje brojni fajlovi koje odbrana ne može da otvori sa sajta, a tiču se materijala koje Tužilaštvo ima obavezu da im dostavi.

Odbrana je zatražila da 2. jul bude rok za pripremu za podnošenje pretpretresnog pustupka odbrane, pod uslovom da Tužilaštvo svoj podnesak podnese do 9. aprila, kako je predviđeno.

Advokati Gucatija i Haradinaja su naveli i da im pripremu odbrane otežava i situacija sa pandemijom koronavirusa i otežana komunikacija između država, smanjen broj letova i ostale restrikcije vezane za pandemiju.

Na pitanje sudije Gijua o prijedlozima za datum narednog pretresa, Tužilaštvo je izrazilo želju da sljedeća statusna konferencija bude u drugoj polovini marta, dok je odbrana predložila prvu nedjelju aprila, nakon Uskrsa.

Sudija Giju je rekao da će strane blagovremeno biti obaviještene o narednom ročištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana