Тужилац: Суђење Тачију и осталима треба да почне најкасније у септембру 2021.

Танјуг
Тужилац: Суђење Тачију и осталима треба да почне најкасније у септембру 2021.

БЕОГРАД - Специјализовано тужилаштво Косова са сједиштем у Хагу сугерисало је суду да почетак суђења Хашиму Тачију и тројици некадашних шефова терористичке ОВК закаже за сљедеће љето, а најкасније за септембар 2021. године.

- Одлагање суђења годинама ( како су то тражили браниоци оптужених ради припреме одбране за суђење) не само да неће донијети брзу правду, већ може онемогућити остваривање било какве правде - навео је главни тужилац Џек Смит у поднеску, који су данас објавила Специјализована вијећа.

Браниоци оптужених Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија су на статусној конференцији 18. новембра тражили најмање 18 мјесеци за припрему одбране, тражећи да суђење почне или у јуну 2022. године или почетком 2023, као и да им буде укинут притвор, те да се до суђења бране са слободе.

Са овим ставом одбране не слаже се тужилац и упозорава да се значајна одлагања на која се одбрана позивала, нису ни оправдана, нити су у складу са интересом експедитивног поступка или правима свједока и жртава у овом случају.

Детаљно је указао зашто се противи ставовима одбране, а посебно продуживању рока за суђење, у периоду када оно заврши са објелодањивањем својих доказа одбрани и почетка суђења.

- У том периоду свједоци и жртве биће изложени озбиљном ризику од притиска и застрашивања - упозорио је тужилац.

Такође сматра да би одбрана промијенила став о дужини рока за припрему суђења уколико суд одлучи да оптужени у притвору чекају почетак суђења, како је то тражило тужилаштво.

Иначе, судија за претходни поступак у овом предмету Николас Гију наложио је поред осталог, тужилаштву да све своје доказе објелодани одбрани до 31. маја 2021. године. Одбрани је наложио да до 14. јуна 2021. године или раније тужилаштву укаже за које ће доказе спровести своју истрагу.

Тачи Весељи, Краснићи и Сељими ухапшени су почетком новембра и изручени Хагу гдје се налазе у притвору.

Терете их, по 10 тачака за злочине против човјечности и ратне злочине извршене кроз удружени злочиначки подухват, заједно са низом других припадника ОВК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана