Tužilac: Suđenje Tačiju i ostalima treba da počne najkasnije u septembru 2021.

Tanjug
Tužilac: Suđenje Tačiju i ostalima treba da počne najkasnije u septembru 2021.

BEOGRAD - Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sjedištem u Hagu sugerisalo je sudu da početak suđenja Hašimu Tačiju i trojici nekadašnih šefova terorističke OVK zakaže za sljedeće ljeto, a najkasnije za septembar 2021. godine.

- Odlaganje suđenja godinama ( kako su to tražili branioci optuženih radi pripreme odbrane za suđenje) ne samo da neće donijeti brzu pravdu, već može onemogućiti ostvarivanje bilo kakve pravde - naveo je glavni tužilac Džek Smit u podnesku, koji su danas objavila Specijalizovana vijeća.

Branioci optuženih Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija su na statusnoj konferenciji 18. novembra tražili najmanje 18 mjeseci za pripremu odbrane, tražeći da suđenje počne ili u junu 2022. godine ili početkom 2023, kao i da im bude ukinut pritvor, te da se do suđenja brane sa slobode.

Sa ovim stavom odbrane ne slaže se tužilac i upozorava da se značajna odlaganja na koja se odbrana pozivala, nisu ni opravdana, niti su u skladu sa interesom ekspeditivnog postupka ili pravima svjedoka i žrtava u ovom slučaju.

Detaljno je ukazao zašto se protivi stavovima odbrane, a posebno produživanju roka za suđenje, u periodu kada ono završi sa objelodanjivanjem svojih dokaza odbrani i početka suđenja.

- U tom periodu svjedoci i žrtve biće izloženi ozbiljnom riziku od pritiska i zastrašivanja - upozorio je tužilac.

Takođe smatra da bi odbrana promijenila stav o dužini roka za pripremu suđenja ukoliko sud odluči da optuženi u pritvoru čekaju početak suđenja, kako je to tražilo tužilaštvo.

Inače, sudija za prethodni postupak u ovom predmetu Nikolas Giju naložio je pored ostalog, tužilaštvu da sve svoje dokaze objelodani odbrani do 31. maja 2021. godine. Odbrani je naložio da do 14. juna 2021. godine ili ranije tužilaštvu ukaže za koje će dokaze sprovesti svoju istragu.

Tači Veselji, Krasnići i Seljimi uhapšeni su početkom novembra i izručeni Hagu gdje se nalaze u pritvoru.

Terete ih, po 10 tačaka za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine izvršene kroz udruženi zločinački poduhvat, zajedno sa nizom drugih pripadnika OVK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana