Трговина органима на Косову почела након доласка међународне мисије

Агенције
Трговина органима на Косову почела након доласка међународне мисије

БЕОГРАД - Предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић истакао је, поводом случаја "Жуте куће" на Космету, да је након доласка међународне мисије у јужну српску покрајину нестало више од 400 лица, као и да је почела трговина људским органима.

- Огроман број тих лица је киднапован. Срби су били легална мета и постојали су илегални затвори које нису спорили ни косовски верификатори - рекао је Одаловић.

Он је нагласио да су на извјештају Дика Мартија о "Жутој кући" радили хашки истражиоци Патрик Лопез, Хозе Пабло Баребар и још десетак лица која су припадала међународним институцијама.

- Прикупили су изјаве осам Албанаца који су били возачи о томе како су и одакле превозили затворенике који су били затворени у више од 140 илегалних затвора - рекао је Одаловић.

Он је указао да много више о трговини органима знају они који су формирали терористичку ОВК, односно спонзори квазидржавности Косова.

- Тужиоци можда нешто не знају али су добили много доказа који су нагомилани у протеклих 20 година. И Хаг је прикупљао доказе и спремао подизање оптужница - рекао је Одалаовић.

Пред специјалним тужиоцем суда у Хагу је саслушан бивши шеф обавјештајне службе ШИК у терористичкој ОВК Кадри Весељи који је у више наврата поменут у Мартијевом извјештају.

Осим њега у извјештају се спомиње и Хашим Тачи, али и Азем Суља (бивши начелник безбједности ОВК), Реџеп Хаљити (један од оснивача ОВК) и Фатмир Љимај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана