Trgovina organima na Kosovu počela nakon dolaska međunarodne misije

Agencije
Trgovina organima na Kosovu počela nakon dolaska međunarodne misije

BEOGRAD - Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović istakao je, povodom slučaja "Žute kuće" na Kosmetu, da je nakon dolaska međunarodne misije u južnu srpsku pokrajinu nestalo više od 400 lica, kao i da je počela trgovina ljudskim organima.

- Ogroman broj tih lica je kidnapovan. Srbi su bili legalna meta i postojali su ilegalni zatvori koje nisu sporili ni kosovski verifikatori - rekao je Odalović.

On je naglasio da su na izvještaju Dika Martija o "Žutoj kući" radili haški istražioci Patrik Lopez, Hoze Pablo Barebar i još desetak lica koja su pripadala međunarodnim institucijama.

- Prikupili su izjave osam Albanaca koji su bili vozači o tome kako su i odakle prevozili zatvorenike koji su bili zatvoreni u više od 140 ilegalnih zatvora - rekao je Odalović.

On je ukazao da mnogo više o trgovini organima znaju oni koji su formirali terorističku OVK, odnosno sponzori kvazidržavnosti Kosova.

- Tužioci možda nešto ne znaju ali su dobili mnogo dokaza koji su nagomilani u proteklih 20 godina. I Hag je prikupljao dokaze i spremao podizanje optužnica - rekao je Odalaović.

Pred specijalnim tužiocem suda u Hagu je saslušan bivši šef obavještajne službe ŠIK u terorističkoj OVK Kadri Veselji koji je u više navrata pomenut u Martijevom izvještaju.

Osim njega u izvještaju se spominje i Hašim Tači, ali i Azem Sulja (bivši načelnik bezbjednosti OVK), Redžep Haljiti (jedan od osnivača OVK) i Fatmir Ljimaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana