Томазо Витале: НАТО жели да земље региона самостално доносе политичке одлуке

Срна
Томазо Витале: НАТО жели да земље региона самостално доносе политичке одлуке

БЕОГРАД - НАТО жели да земље у региону могу самостално да доносе политичке одлуке, у ком год правцу да изаберу, те да задрже потпуни политички интегритет, без икаквог спољног уплитања, рекао је нови шеф војне канцеларије НАТО-а у Београду генерал Томазо Витале.

“Оно што је најважније јесте да се Србији ништа не намеће”, истакао је Витале, који је додао да НАТО високо вреднује свој однос са Србијом, као блиским партнером, “који игра веома важну улогу у одржавању мира и стабилности у региону”.

Он је рекао да својим напорним радом и посвећеношћу, уз јако вођство, Србија даје примјер у промовисању мира и стабилности на западном Балкану.

“Генерални секретар Јенс Столтенберг и предсједник Александар Вучић редовно се консултују и веома добро слажу. То доприноси унапређењу политичког дијалога и јачању практичне сарадње у партнерству НАТО-а и Србије”, рекао је Витале за “Курир”.

Одговарајући на питање да ли НАТО-у смета добра сарадња Србије са Русијом, он је рекао да не постоји супротност између добрих односа са Алијансом и добрих односа са Русијом.

“Ми не намећемо ништа нашим партнерима. Други то можда раде, али не и ми”, рекао је он и поновио да војна неутралност није у супротности са сарадњом са НАТО-ом.

Витале је рекао да Алијанси не смета војна неутралност Србије, истичући да НАТО у потпуности поштује Србију и њену политику војне неутралности.

“Србија је наш сусјед, важан и цијењен партнер НАТО-а”, истакао је Витале.

Он је рекао да је на Србији да одлучи како и у којој мјери жели да сарађује са Русијом, те нагласио да чланство у Алијанси није услов за придруживање ЕУ и обратно.

Витале је истакао да жели да увјери српску јавност да НАТО, кроз мисију Кфора, остаје посвећен и наставља да извршава своју улогу широм Косова и Метохије.

Он је рекао да Србију данас види као модерну земљу и фактор стабилности на западном Балкану, као и да је богата и економски јака Србија предуслов за мир и стабилност у региону.

“Драго нам је што видимо Србију на путањи прогресивног економског раста”, нагласио је Витале.

Он је додао да су српске оружане снаге на веома добром гласу широм свијета и оцијенио да храбри српски официри који учествују у мировним мисијама широм свијета креирају позитивну слику о Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана