Tomazo Vitale: NATO želi da zemlje regiona samostalno donose političke odluke

Srna
Tomazo Vitale: NATO želi da zemlje regiona samostalno donose političke odluke

BEOGRAD - NATO želi da zemlje u regionu mogu samostalno da donose političke odluke, u kom god pravcu da izaberu, te da zadrže potpuni politički integritet, bez ikakvog spoljnog uplitanja, rekao je novi šef vojne kancelarije NATO-a u Beogradu general Tomazo Vitale.

“Ono što je najvažnije jeste da se Srbiji ništa ne nameće”, istakao je Vitale, koji je dodao da NATO visoko vrednuje svoj odnos sa Srbijom, kao bliskim partnerom, “koji igra veoma važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu”.

On je rekao da svojim napornim radom i posvećenošću, uz jako vođstvo, Srbija daje primjer u promovisanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

“Generalni sekretar Jens Stoltenberg i predsjednik Aleksandar Vučić redovno se konsultuju i veoma dobro slažu. To doprinosi unapređenju političkog dijaloga i jačanju praktične saradnje u partnerstvu NATO-a i Srbije”, rekao je Vitale za “Kurir”.

Odgovarajući na pitanje da li NATO-u smeta dobra saradnja Srbije sa Rusijom, on je rekao da ne postoji suprotnost između dobrih odnosa sa Alijansom i dobrih odnosa sa Rusijom.

“Mi ne namećemo ništa našim partnerima. Drugi to možda rade, ali ne i mi”, rekao je on i ponovio da vojna neutralnost nije u suprotnosti sa saradnjom sa NATO-om.

Vitale je rekao da Alijansi ne smeta vojna neutralnost Srbije, ističući da NATO u potpunosti poštuje Srbiju i njenu politiku vojne neutralnosti.

“Srbija je naš susjed, važan i cijenjen partner NATO-a”, istakao je Vitale.

On je rekao da je na Srbiji da odluči kako i u kojoj mjeri želi da sarađuje sa Rusijom, te naglasio da članstvo u Alijansi nije uslov za pridruživanje EU i obratno.

Vitale je istakao da želi da uvjeri srpsku javnost da NATO, kroz misiju Kfora, ostaje posvećen i nastavlja da izvršava svoju ulogu širom Kosova i Metohije.

On je rekao da Srbiju danas vidi kao modernu zemlju i faktor stabilnosti na zapadnom Balkanu, kao i da je bogata i ekonomski jaka Srbija preduslov za mir i stabilnost u regionu.

“Drago nam je što vidimo Srbiju na putanji progresivnog ekonomskog rasta”, naglasio je Vitale.

On je dodao da su srpske oružane snage na veoma dobrom glasu širom svijeta i ocijenio da hrabri srpski oficiri koji učestvuju u mirovnim misijama širom svijeta kreiraju pozitivnu sliku o Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana