Тиодоровић: Ванредна епидемиолошка слика у Србији

Срна
Тиодоровић: Ванредна епидемиолошка слика у Србији

БЕОГРАД - Епидемиолошка слика у Србији је ванредна с обзиром на то да је забиљежен рекордан број новозаражених пацијената, казао је епидемиолог Бранислав Тиодоровић и истакао да је то био разлог зашто се залагао да се одложи полазак ђака у школе.

Он је рекао, гостујући на Тањуг телевизији, да је продужетак распуста или онлајн настава био приједлог и педијатара, али да је ипак донијета одлука да ђаци сутра крену у школу.

Према његовим речима у овом таласу констатован је повећан број заражене дјеце.

Навео је да је у ранијим таласима по амбуланти било заражено око 12 дјеце, а сада у већим градовима тај број достиже и 150.

Тиодоровић је рекао да су епидемиолози били сагласни са педијатрима да се одложи полазак у школе, али је објаснио да је преовладала одлука да се дјеца врате у школске клупе због чињенице да су “доста пропустили” онлајн наставом, без обзира што је овај модел био добро организован.

“Најбољи начин васпитања и образовања је да деца иду у школу, а то се није могло обезбедити увек, те је за последицу имало то да су деца прилично изгубила у протекле две године”, казао је Тиодоровић.

Као још један разлог зашто је донијета одлука о поласку у школу Тиодоровић је навео и да дјеца до 12. године по закону не смију остајати сама код куће.

Казао је да је један од приједлога био и да послодавци одобре рад од куће за једног од родитеља.

Поручио је да би 7 до 10 дана одлагања поласка у школе, било значајно за смањење првог удара, јер су дјеца главни преносиоци како короне, тако и грипа.

Упозорио је да се тек очекује ширење грипа, који је већ присутан на нашим просторима, те подсјетио да је овај вирус најактивнији у фебруару.

Одлука да се крене у школу није погрешна, јер је донијета у корист ученика, казао је Тиодоровић, али и истакао да је отежавајућа околност у тренутној ситуацији и велики број заражених просветних радника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана