Tiodorović: Vanredna epidemiološka slika u Srbiji

Srna
Tiodorović: Vanredna epidemiološka slika u Srbiji

BEOGRAD - Epidemiološka slika u Srbiji je vanredna s obzirom na to da je zabilježen rekordan broj novozaraženih pacijenata, kazao je epidemiolog Branislav Tiodorović i istakao da je to bio razlog zašto se zalagao da se odloži polazak đaka u škole.

On je rekao, gostujući na Tanjug televiziji, da je produžetak raspusta ili onlajn nastava bio prijedlog i pedijatara, ali da je ipak donijeta odluka da đaci sutra krenu u školu.

Prema njegovim rečima u ovom talasu konstatovan je povećan broj zaražene djece.

Naveo je da je u ranijim talasima po ambulanti bilo zaraženo oko 12 djece, a sada u većim gradovima taj broj dostiže i 150.

Tiodorović je rekao da su epidemiolozi bili saglasni sa pedijatrima da se odloži polazak u škole, ali je objasnio da je preovladala odluka da se djeca vrate u školske klupe zbog činjenice da su “dosta propustili” onlajn nastavom, bez obzira što je ovaj model bio dobro organizovan.

“Najbolji način vaspitanja i obrazovanja je da deca idu u školu, a to se nije moglo obezbediti uvek, te je za posledicu imalo to da su deca prilično izgubila u protekle dve godine”, kazao je Tiodorović.

Kao još jedan razlog zašto je donijeta odluka o polasku u školu Tiodorović je naveo i da djeca do 12. godine po zakonu ne smiju ostajati sama kod kuće.

Kazao je da je jedan od prijedloga bio i da poslodavci odobre rad od kuće za jednog od roditelja.

Poručio je da bi 7 do 10 dana odlaganja polaska u škole, bilo značajno za smanjenje prvog udara, jer su djeca glavni prenosioci kako korone, tako i gripa.

Upozorio je da se tek očekuje širenje gripa, koji je već prisutan na našim prostorima, te podsjetio da je ovaj virus najaktivniji u februaru.

Odluka da se krene u školu nije pogrešna, jer je donijeta u korist učenika, kazao je Tiodorović, ali i istakao da je otežavajuća okolnost u trenutnoj situaciji i veliki broj zaraženih prosvetnih radnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana