Тиодоровић: Могуће увођење PCR теста при уласку у Србију

Агенције
Тиодоровић: Могуће увођење PCR теста при уласку у Србију

БЕОГРАД - Епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање вируса корона у Србији Бранислав Тиодоровић изјавио је да се размишља о томе да буде уведен PCR тест за све који улазе у земљу или тест који доказује присуство антитијела.

Говорећи о томе шта очекује Србију у наредних мјесец када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији, Тиодоровић је за "Блиц" рекао да долазе хладни мјесеци, када је већа влажност, што одговара вирусу и да ће број заражених зато бити у порасту.

– У наредних месец дана имамо два сценарија. Први је уколико будемо поштовали мере можемо очекивати да нам тај број буде двоцифрен, па добро, чак и када пређе у троцифрен као сада, то није толико драстично, само је важно ситуацију држати под контролом, а то се може само поштовањем мера – истакао је Тиодоровић.

Он је навео да је други сценарио неповољан, а то је да не успију да обезбиједе да се мјере поштују, да имају скок, а за то постоје услови, јер, како је рекао, око Србије епидемија букти.

– Ништа није тешко ни компликовано, само поштујте мере које понављамо месецима, носите маске у затвореном обавезно, држите дитанцу од једног и по метра, одржавајте хигијену и оно најважније, у овом периоду борбе са вирусом заборавите на славља, прославе, окупљања – нагласио је Тиодоровић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана