Tiodorović: Moguće uvođenje PCR testa pri ulasku u Srbiju

Agencije
Tiodorović: Moguće uvođenje PCR testa pri ulasku u Srbiju

BEOGRAD - Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje virusa korona u Srbiji Branislav Tiodorović izjavio je da se razmišlja o tome da bude uveden PCR test za sve koji ulaze u zemlju ili test koji dokazuje prisustvo antitijela.

Govoreći o tome šta očekuje Srbiju u narednih mjesec kada je riječ o epidemiološkoj situaciji, Tiodorović je za "Blic" rekao da dolaze hladni mjeseci, kada je veća vlažnost, što odgovara virusu i da će broj zaraženih zato biti u porastu.

– U narednih mesec dana imamo dva scenarija. Prvi je ukoliko budemo poštovali mere možemo očekivati da nam taj broj bude dvocifren, pa dobro, čak i kada pređe u trocifren kao sada, to nije toliko drastično, samo je važno situaciju držati pod kontrolom, a to se može samo poštovanjem mera – istakao je Tiodorović.

On je naveo da je drugi scenario nepovoljan, a to je da ne uspiju da obezbijede da se mjere poštuju, da imaju skok, a za to postoje uslovi, jer, kako je rekao, oko Srbije epidemija bukti.

– Ništa nije teško ni komplikovano, samo poštujte mere koje ponavljamo mesecima, nosite maske u zatvorenom obavezno, držite ditancu od jednog i po metra, održavajte higijenu i ono najvažnije, u ovom periodu borbe sa virusom zaboravite na slavlja, proslave, okupljanja – naglasio je Tiodorović.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana