Тиодоровић: Летос не очекујем значајније заражавање короном

Танјуг
Тиодоровић: Летос не очекујем значајније заражавање короном

НИШ- Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да не очекује да ћемо током љета имати значајан број заражених и да ако и буде скокова сигурно неће бити више од 2000 новозаражених дневно.

Он је за данашњи "Блиц" рекао да вирус на сунцу не опстаје дуго јер га ултравиолетни зраци убијају, па лето не би требало да нам буде проблематично. У складу са тим, Тиодоровић не очекује да ће бити потребно враћање епидемиолошких мера.

"Једино ако се појави неки нови сој мораћемо да размишљамо о мјерама", рекао је он. Истакао је да је подваријанта омикрона БА.5 регистрована у нашој земљи, а с обзиром да је широм Европе распрострањен и БА.4, постоји шанса да је и овај тип присутан на нашем поднебљу.

То, према његовим ријечима, не мијења ситуацију, јер се ова два типа не разликују много, пошто се не спуштају на плућа а карактеришу их исти симптоми, главобоља, губитак чула мириша и укуса.

Тиодоровић је истакао да нема разлога за панику, али има за опрез, што се прије свега односи на хроничне болеснике. Његов савјет свима који нису примили трећу дозу, а нарочито хроничним болесницима и старијим људима, јесте да приме трећу дозу а касније и четврту. Указао је да пошто је вирус показао велике мутационе способности, опрез ће бити посебно потребан током јесени и зиме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана