Tiodorović: Letos ne očekujem značajnije zaražavanje koronom

Tanjug
Tiodorović: Letos ne očekujem značajnije zaražavanje koronom

NIŠ- Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da ne očekuje da ćemo tokom ljeta imati značajan broj zaraženih i da ako i bude skokova sigurno neće biti više od 2000 novozaraženih dnevno.

On je za današnji "Blic" rekao da virus na suncu ne opstaje dugo jer ga ultravioletni zraci ubijaju, pa leto ne bi trebalo da nam bude problematično. U skladu sa tim, Tiodorović ne očekuje da će biti potrebno vraćanje epidemioloških mera.

"Jedino ako se pojavi neki novi soj moraćemo da razmišljamo o mjerama", rekao je on. Istakao je da je podvarijanta omikrona BA.5 registrovana u našoj zemlji, a s obzirom da je širom Evrope rasprostranjen i BA.4, postoji šansa da je i ovaj tip prisutan na našem podneblju.

To, prema njegovim riječima, ne mijenja situaciju, jer se ova dva tipa ne razlikuju mnogo, pošto se ne spuštaju na pluća a karakterišu ih isti simptomi, glavobolja, gubitak čula miriša i ukusa.

Tiodorović je istakao da nema razloga za paniku, ali ima za oprez, što se prije svega odnosi na hronične bolesnike. Njegov savjet svima koji nisu primili treću dozu, a naročito hroničnim bolesnicima i starijim ljudima, jeste da prime treću dozu a kasnije i četvrtu. Ukazao je da pošto je virus pokazao velike mutacione sposobnosti, oprez će biti posebno potreban tokom jeseni i zime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana