Тајани: Балкан има стратешки значај, хвала Вучићу за све што чини за мир у региону

Танјуг
Foto: Т

БЕОГРАД - Италијански министар спољних послова Антонио Тајани изјавио је данас да Италија жели да буде присутнија у Србији и на Балкану, за који је рекао да има стратешки значај и који мора да осјети да их воле и цијене суседне земље.

"Почели смо од велике балканске земље која је кандидат за чланство у ЕУ. То је политичко опредјељење за шта је Италија радила, да поново буде присутна у Србији и свим дијеловима Балкана. Желимо да и у будућности сарађујемо са људима са којима смо сарађивали у прошлости", рекао је Тајани на отварању италијанско-српског пословно - научног форума.

Он се истовремено захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије за све што раде како би се вратио мир на Балкан.

"Верујем да ће Вучић и влада дати допринос развоју сарадње две земље и да ће изградити важан пут за стабилност Балкана и цијеле Европе", рекао је Тајани.

Он је казао да је Италија земља која је финансијски развијена и да има четири милиона малих и средњих предузећа и да је увјерен да може да извози своја знања и производе.

"Морамо да интернационализујемо пословање предузећа тако што ћемо да сарађујемо са пријатељским земљама и оснивамо мјешовита предузећа за добробит Србије и Италије, као и да ојачамо кандидатуру Србије", рекао је Тајани.

"Желимо Србију у ЕУ, да добије ефективно чланство. Желимо да отварамо нова радна мјеста. Суочавамо се са изазовима попут борбе против климатских промјена. Морамо да сарађујемо у фундаменталним секторима. Важно је да се пословни људи састану и заједно граде нешто за добробит наших земаља, да се посветимо науци и истраживањима без чега нема раста. Тај спој између економије и научне сарадње наших земаља је од пресудног значаја", рекао је Тајани.

Према његовим ријечима, циљ форума је да покаже и да се свима да сигнал да је Италија заинтересована и да су сусрети дио одрживе стратегије.

Тајани је најавио отварање првог сједишта италијанске агенције за осигурање извозних кредита, која подржава кредитирање предузећа која желе да учествују на тржишту у иностранству.

"Ово је дио стратегије која је много шира. Наша идеја је приједлог да организујемо фестивал стартап предузећа како би млади предузетници били подстакнути да то постану. Раст једне земље се оствартује кроз учешће младих генерација. Радићемо и на томе", рекао је он.

Како је објаснио на том фестивалу би требало да се састану млади предузетници и градти заједничку будућност, како би достигли заједничке циљеве.  
"Спремни смо да организујемо исти овакав скуп уз присуство више предузетника у Трсту, граду који гледа на Балкан са много више љубави", рекао је Тајани.

Он је казао и да ће данас бити потписани бројни важни споразуми, попут споразума за сектор кинематографије.

"Овај скуп је значајан и због сигнала да је Србија од пресудног значаја за стабилност региона", рекао је Тајани и најавио да ће почетком априла организовати скуп свих министара спољних послова Балкана на коме ће се разговарати о будућности тог региона.

"Желимо да покажемо колико ова влада вјерује у снажну сарадњу Италије и земаља Балкана и учинићемо све што је могуће како би подржали кандидатуру Србије", рекао је Тајани.

Додао је да се у понедељак, на састанку министара у Бриселу разговарало о ситуацији на Балкану, али и о могућностима које Балкан нуди Европи и нашим предузећима.

Захвалио се и италијанским војницима на Косову и Метохији који су увијек гарантовали неповредивост српских манастира.

"То је још један доказ нашег јединства према српском народу, јер је исправно да се очувају хришчански коријени који су темељ нашег идентитета. Спремни смо за дијалог и вјерујем да српски народ то разумије", закључио је Тајани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана