Tajani: Balkan ima strateški značaj, hvala Vučiću za sve što čini za mir u regionu

Tanjug
Foto: T

BEOGRAD - Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je danas da Italija želi da bude prisutnija u Srbiji i na Balkanu, za koji je rekao da ima strateški značaj i koji mora da osjeti da ih vole i cijene susedne zemlje.

"Počeli smo od velike balkanske zemlje koja je kandidat za članstvo u EU. To je političko opredjeljenje za šta je Italija radila, da ponovo bude prisutna u Srbiji i svim dijelovima Balkana. Želimo da i u budućnosti sarađujemo sa ljudima sa kojima smo sarađivali u prošlosti", rekao je Tajani na otvaranju italijansko-srpskog poslovno - naučnog foruma.

On se istovremeno zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije za sve što rade kako bi se vratio mir na Balkan.

"Verujem da će Vučić i vlada dati doprinos razvoju saradnje dve zemlje i da će izgraditi važan put za stabilnost Balkana i cijele Evrope", rekao je Tajani.

On je kazao da je Italija zemlja koja je finansijski razvijena i da ima četiri miliona malih i srednjih preduzeća i da je uvjeren da može da izvozi svoja znanja i proizvode.

"Moramo da internacionalizujemo poslovanje preduzeća tako što ćemo da sarađujemo sa prijateljskim zemljama i osnivamo mješovita preduzeća za dobrobit Srbije i Italije, kao i da ojačamo kandidaturu Srbije", rekao je Tajani.

"Želimo Srbiju u EU, da dobije efektivno članstvo. Želimo da otvaramo nova radna mjesta. Suočavamo se sa izazovima poput borbe protiv klimatskih promjena. Moramo da sarađujemo u fundamentalnim sektorima. Važno je da se poslovni ljudi sastanu i zajedno grade nešto za dobrobit naših zemalja, da se posvetimo nauci i istraživanjima bez čega nema rasta. Taj spoj između ekonomije i naučne saradnje naših zemalja je od presudnog značaja", rekao je Tajani.

Prema njegovim riječima, cilj foruma je da pokaže i da se svima da signal da je Italija zainteresovana i da su susreti dio održive strategije.

Tajani je najavio otvaranje prvog sjedišta italijanske agencije za osiguranje izvoznih kredita, koja podržava kreditiranje preduzeća koja žele da učestvuju na tržištu u inostranstvu.

"Ovo je dio strategije koja je mnogo šira. Naša ideja je prijedlog da organizujemo festival startap preduzeća kako bi mladi preduzetnici bili podstaknuti da to postanu. Rast jedne zemlje se ostvartuje kroz učešće mladih generacija. Radićemo i na tome", rekao je on.

Kako je objasnio na tom festivalu bi trebalo da se sastanu mladi preduzetnici i gradti zajedničku budućnost, kako bi dostigli zajedničke ciljeve.  
"Spremni smo da organizujemo isti ovakav skup uz prisustvo više preduzetnika u Trstu, gradu koji gleda na Balkan sa mnogo više ljubavi", rekao je Tajani.

On je kazao i da će danas biti potpisani brojni važni sporazumi, poput sporazuma za sektor kinematografije.

"Ovaj skup je značajan i zbog signala da je Srbija od presudnog značaja za stabilnost regiona", rekao je Tajani i najavio da će početkom aprila organizovati skup svih ministara spoljnih poslova Balkana na kome će se razgovarati o budućnosti tog regiona.

"Želimo da pokažemo koliko ova vlada vjeruje u snažnu saradnju Italije i zemalja Balkana i učinićemo sve što je moguće kako bi podržali kandidaturu Srbije", rekao je Tajani.

Dodao je da se u ponedeljak, na sastanku ministara u Briselu razgovaralo o situaciji na Balkanu, ali i o mogućnostima koje Balkan nudi Evropi i našim preduzećima.

Zahvalio se i italijanskim vojnicima na Kosovu i Metohiji koji su uvijek garantovali nepovredivost srpskih manastira.

"To je još jedan dokaz našeg jedinstva prema srpskom narodu, jer je ispravno da se očuvaju hriščanski korijeni koji su temelj našeg identiteta. Spremni smo za dijalog i vjerujem da srpski narod to razumije", zaključio je Tajani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana