Тадић: Загреб пропустио историјску прилику за помирење

Срна
Тадић: Загреб пропустио историјску прилику за помирење

БЕОГРАД - Бивши предсједник Србије Борис Тадић оцијенио је да је Хрватска јуче током обиљежавања 25. година од злочиначке војне и полицијске акције "Олуја" пропустила историјску прилику за искорак ка помирењу.

Тадић је указао да је сваки осврт званичника Хрватске на српске жртве био неутралисан увијањем у ријечи које славе дан када је из својих домова протјерано стотине хиљада, а убијено око 2.000 Срба.

Он је подсјетио да је, када је као предсједник Србије у Вуковару упутио извињење за злочин почињен над Хрватима, то учинио недвосмислено и искрено, не тргујући тим извињењем и не умањујући га истовременим истицањем српских жртава.

"Јуче је званична Хрватска пропустила јединствену историјску прилику да, чинећи то на исти начин, коначно након четврт века учини тај неопходан искорак", истакао је Тадић.

Он је указао да ће посебно бити трагично ако Андреј Пленковић, као премијер Хрватске, присуство Бориса Милошевића на обиљежавању "Олује" у Книну, настави да тумачи као потврду да је "Хрватска као држава ријешила све своје националне задатке".

"Сама чињеница да је обележавање жОлујеж и ове године била национална прослава, а не изнад свега државна комеморација, доказује да Хрватска није ни близу решавања националних задатака. Осим ако Пленковић не сматра да су хрватски национални задаци у супротности са цивилизацијским", закључио је Тадић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана