Tadić: Zagreb propustio istorijsku priliku za pomirenje

Srna
Tadić: Zagreb propustio istorijsku priliku za pomirenje

BEOGRAD - Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je da je Hrvatska juče tokom obilježavanja 25. godina od zločinačke vojne i policijske akcije "Oluja" propustila istorijsku priliku za iskorak ka pomirenju.

Tadić je ukazao da je svaki osvrt zvaničnika Hrvatske na srpske žrtve bio neutralisan uvijanjem u riječi koje slave dan kada je iz svojih domova protjerano stotine hiljada, a ubijeno oko 2.000 Srba.

On je podsjetio da je, kada je kao predsjednik Srbije u Vukovaru uputio izvinjenje za zločin počinjen nad Hrvatima, to učinio nedvosmisleno i iskreno, ne trgujući tim izvinjenjem i ne umanjujući ga istovremenim isticanjem srpskih žrtava.

"Juče je zvanična Hrvatska propustila jedinstvenu istorijsku priliku da, čineći to na isti način, konačno nakon četvrt veka učini taj neophodan iskorak", istakao je Tadić.

On je ukazao da će posebno biti tragično ako Andrej Plenković, kao premijer Hrvatske, prisustvo Borisa Miloševića na obilježavanju "Oluje" u Kninu, nastavi da tumači kao potvrdu da je "Hrvatska kao država riješila sve svoje nacionalne zadatke".

"Sama činjenica da je obeležavanje žOlujež i ove godine bila nacionalna proslava, a ne iznad svega državna komemoracija, dokazuje da Hrvatska nije ni blizu rešavanja nacionalnih zadataka. Osim ako Plenković ne smatra da su hrvatski nacionalni zadaci u suprotnosti sa civilizacijskim", zaključio je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana