Тадић: Конфликт у Украјини оголио недоследност западне политике

Танјуг
Тадић: Конфликт у Украјини оголио недоследност западне политике

БЕОГРАД- Председник Социјалдемократске странке и бивши предсједник Србије Борис Тадић изјавио да је конфликт у Украјини "оголио" недоследност западне спољне политике, наводећи се данас за Запад територијални интегритет Украјине не доводи у питање, док у случају Србије то правило није важило.

Тадић је у колумни за амерички лист Бостон Хералд како је пренето у саопштењу СДС-а, навео да су двоструки стандарди Запада постављени и званично када је Међународни суд правде избјегао да 2010. године одговори на питање Србије да ли је једнострано проглашење независности Косова кршење међународног права.

Тадић америчку јавност подсјећа да је тај суд тада одговорио да институције које су прогласиле независност Косова нису актери међународног права, те да се у том смислу не може ни говорити о томе да ли су га прекршили. Како је рекао, такав скандалозан одговор је суштински избегавање да се одговори на питање.

”Тада, као и сада територијални интегритет Србије и ставови градана Србије, који су остали привржени Косову као делу свог националног идентиета и постојбини били су оцигледно небитни.”, указао је Тадић. У то време упозорио сам да такав преседан може бити оправдање за распиривање других жаришта широм света. Упозорио сам и на Украјину", навео је Тадић.

Он је додао да предсједник Русије Владмир Путин носи одговорност за напад на Украјину, али да није он отворио Пандорину кутију релативизовања поштовања територијалног интегритета. "Контрадикторности Запада су дале на тежини његовој тврдњи о двоструким стандардима.

Такви двоструки стандарди угрожавају највећу предност Запада- његов морални ауторитет и то у вријеме када друге велике силе и силе у успону достижу утицај Запада. И то чини још више могућом неку другу Украјину у неком другом дијелу свијета.”, закључио је Тадић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана