Tadić: Konflikt u Ukrajini ogolio nedoslednost zapadne politike

Tanjug
Tadić: Konflikt u Ukrajini ogolio nedoslednost zapadne politike

BEOGRAD- Predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio da je konflikt u Ukrajini "ogolio" nedoslednost zapadne spoljne politike, navodeći se danas za Zapad teritorijalni integritet Ukrajine ne dovodi u pitanje, dok u slučaju Srbije to pravilo nije važilo.

Tadić je u kolumni za američki list Boston Herald kako je preneto u saopštenju SDS-a, naveo da su dvostruki standardi Zapada postavljeni i zvanično kada je Međunarodni sud pravde izbjegao da 2010. godine odgovori na pitanje Srbije da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova kršenje međunarodnog prava.

Tadić američku javnost podsjeća da je taj sud tada odgovorio da institucije koje su proglasile nezavisnost Kosova nisu akteri međunarodnog prava, te da se u tom smislu ne može ni govoriti o tome da li su ga prekršili. Kako je rekao, takav skandalozan odgovor je suštinski izbegavanje da se odgovori na pitanje.

”Tada, kao i sada teritorijalni integritet Srbije i stavovi gradana Srbije, koji su ostali privrženi Kosovu kao delu svog nacionalnog identieta i postojbini bili su ocigledno nebitni.”, ukazao je Tadić. U to vreme upozorio sam da takav presedan može biti opravdanje za raspirivanje drugih žarišta širom sveta. Upozorio sam i na Ukrajinu", naveo je Tadić.

On je dodao da predsjednik Rusije Vladmir Putin nosi odgovornost za napad na Ukrajinu, ali da nije on otvorio Pandorinu kutiju relativizovanja poštovanja teritorijalnog integriteta. "Kontradiktornosti Zapada su dale na težini njegovoj tvrdnji o dvostrukim standardima.

Takvi dvostruki standardi ugrožavaju najveću prednost Zapada- njegov moralni autoritet i to u vrijeme kada druge velike sile i sile u usponu dostižu uticaj Zapada. I to čini još više mogućom neku drugu Ukrajinu u nekom drugom dijelu svijeta.”, zaključio je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana