Табот:Српски сељаци који су спашавали пилоте истински херој

Танјуг
Табот:Српски сељаци који су спашавали пилоте истински херој

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ - Командант специјалних америчких операција Дејвид Табот казао је данас на обиљежавању 76. годишњице мисије "Халијард" да жртву хиљаде храбрих Срба који су ризиковали своје животе да збрину и спасу америчке пилоте, морамо поштовати и тако што ћемо се заједно борити за вриједности за које су се борили и они заједно са америчким војницима.

Табот је у Прањанима навео да када размишља о мисији "Халијард" размишља о хиљадама одлучних мушкараца и жена, српских сељака и истакао да су они истински хероји.

- Ти храбри војници су ризиковали све - безбједнонст, своје домове, породице, животе и учинили могућим да амерички пилоти буду спашени и да се врате својим домовима и породицама - казао је Табот.

Према његовим ријечима, то су урадили зато што су дијелили исте вриједности и борили се против нацизма.

- Иако смо били одвојени и језиком, културолошки, географски, дијелили смо иста увјерења, а то су слобода и независност - истакао је.

Табот каже да САД поштује одлуку Србије о војној неутралности, а да "сарадња између наших војски помаже да заједно будемо јачи за борбу правих вриједности које заједно делимо".

Председник Фондације "Халијард" Џон Капело навео је да се комплекс у Прањанима гдје се прије 76 година налазила импровизована писта направљена од камена много промијенила за само годину.

Исказао је задовољство што у новоизграђеном Меморијалном комплексу "данас можемо да одамо почаст народу тог краја који је показао храброст, као и српским војницима, и генералу Драгољубу Михаиловићу Дражи" који су, према његовим ријечима, штитили земљу од фашиста и супротставили се фашизму.

Захвалио је предсједнику Србије Александру Вуцићу и Влади Србије, посебно помињући министарку Зорану Михајловић, на томе што су подржали сјећање на храбар народ Србије и америчке пилоте и изградили Меморијални комплекс и писту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана