Tabot:Srpski seljaci koji su spašavali pilote istinski heroj

Tanjug
Tabot:Srpski seljaci koji su spašavali pilote istinski heroj

GORNjI MILANOVAC - Komandant specijalnih američkih operacija Dejvid Tabot kazao je danas na obilježavanju 76. godišnjice misije "Halijard" da žrtvu hiljade hrabrih Srba koji su rizikovali svoje živote da zbrinu i spasu američke pilote, moramo poštovati i tako što ćemo se zajedno boriti za vrijednosti za koje su se borili i oni zajedno sa američkim vojnicima.

Tabot je u Pranjanima naveo da kada razmišlja o misiji "Halijard" razmišlja o hiljadama odlučnih muškaraca i žena, srpskih seljaka i istakao da su oni istinski heroji.

- Ti hrabri vojnici su rizikovali sve - bezbjednonst, svoje domove, porodice, živote i učinili mogućim da američki piloti budu spašeni i da se vrate svojim domovima i porodicama - kazao je Tabot.

Prema njegovim riječima, to su uradili zato što su dijelili iste vrijednosti i borili se protiv nacizma.

- Iako smo bili odvojeni i jezikom, kulturološki, geografski, dijelili smo ista uvjerenja, a to su sloboda i nezavisnost - istakao je.

Tabot kaže da SAD poštuje odluku Srbije o vojnoj neutralnosti, a da "saradnja između naših vojski pomaže da zajedno budemo jači za borbu pravih vrijednosti koje zajedno delimo".

Predsednik Fondacije "Halijard" Džon Kapelo naveo je da se kompleks u Pranjanima gdje se prije 76 godina nalazila improvizovana pista napravljena od kamena mnogo promijenila za samo godinu.

Iskazao je zadovoljstvo što u novoizgrađenom Memorijalnom kompleksu "danas možemo da odamo počast narodu tog kraja koji je pokazao hrabrost, kao i srpskim vojnicima, i generalu Dragoljubu Mihailoviću Draži" koji su, prema njegovim riječima, štitili zemlju od fašista i suprotstavili se fašizmu.

Zahvalio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vuciću i Vladi Srbije, posebno pominjući ministarku Zoranu Mihajlović, na tome što su podržali sjećanje na hrabar narod Srbije i američke pilote i izgradili Memorijalni kompleks i pistu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana