Свједок Бериша згажен послије изјаве о зверствима Харадинаја

Агенције
Свједок Бериша згажен послије изјаве о зверствима Харадинаја

Кујтим Бериша, који је у фебруару 2007, под неразјашњеним околностима страдао, био је заштићени свједок Хашког трибунала у предмету против Рамуша Харадинаја.

“Ми смо га чували. Имали смо такво наређење и извршавали смо га беспрјекорно. Тог 17. фебруара изненада је отпутовао за Подгорицу гдје је погинуо у сумњивој саобраћајној несрећи”, испричао је за овај лист један бивши припадник Управе полиције Црне Горе, пишу “Новости”.

Он је био укључен у програм заштите Берише, човјека чију су супругу силовали терористи ОВК и који је имао сазнања о монструозним злочинима бившег команданта ОВК.

Како наводи лист, повод за подсјећање на мистериозну смрт Берише је лаж коју је изрекао Харадинај у интервјуу за Франкфуртер алгемајне цајтунг.

“Био је један свједок против мене који је погинуо у саобраћајној несрећи са пијаним Србином у Црној Гори. Али тек послије његове смрти се сазнало да се његово име налази на списку свједока против мене”, казао је Харадинај прије неколико дана за њемачки лист.

Према информацијама Новости, Бериша је у Црној Гори дао изјаву истражитељима из Хага 11. маја 2004. послије чега је био “надгледан”. То је учињено јер је он, како се наводи, потанко описао бројне монструозне злочине свог комшије Рамуша и његовог брата Даута, али и Рамушевог замјеника Идриза Баљаја.

Говорио је о убиствима српских полицајаца, али и Албанаца, набрајао је и силовања Српкиња, стрељања, најсвирепија злостављања.

Бериша је послије прогона са КиМ становао са породицом у насељу Риверсајд крај Берана. Према добро обавијештеним изворима, он је послије низа наводних сукоба у том насељу добио “добронамјерни савјет” да на кратко вријеме оде у Подгорицу.

Тако је и учинио двије недјеље прије погибије. Помињало се и да је на дан погибије под точковима кола у насељу Коник, Кујтим имао разговор са једним страним званичником, пишу Новости.

Иначе, његово страдање није изазвало пажњу званичне Црне Горе, па је штуро саопстење издато тек послије инсистирања медија, напомињу Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана