Svjedok Beriša zgažen poslije izjave o zverstvima Haradinaja

Agencije
Svjedok Beriša zgažen poslije izjave o zverstvima Haradinaja

Kujtim Beriša, koji je u februaru 2007, pod nerazjašnjenim okolnostima stradao, bio je zaštićeni svjedok Haškog tribunala u predmetu protiv Ramuša Haradinaja.

“Mi smo ga čuvali. Imali smo takvo naređenje i izvršavali smo ga besprjekorno. Tog 17. februara iznenada je otputovao za Podgoricu gdje je poginuo u sumnjivoj saobraćajnoj nesreći”, ispričao je za ovaj list jedan bivši pripadnik Uprave policije Crne Gore, pišu “Novosti”.

On je bio uključen u program zaštite Beriše, čovjeka čiju su suprugu silovali teroristi OVK i koji je imao saznanja o monstruoznim zločinima bivšeg komandanta OVK.

Kako navodi list, povod za podsjećanje na misterioznu smrt Beriše je laž koju je izrekao Haradinaj u intervjuu za Frankfurter algemajne cajtung.

“Bio je jedan svjedok protiv mene koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći sa pijanim Srbinom u Crnoj Gori. Ali tek poslije njegove smrti se saznalo da se njegovo ime nalazi na spisku svjedoka protiv mene”, kazao je Haradinaj prije nekoliko dana za njemački list.

Prema informacijama Novosti, Beriša je u Crnoj Gori dao izjavu istražiteljima iz Haga 11. maja 2004. poslije čega je bio “nadgledan”. To je učinjeno jer je on, kako se navodi, potanko opisao brojne monstruozne zločine svog komšije Ramuša i njegovog brata Dauta, ali i Ramuševog zamjenika Idriza Baljaja.

Govorio je o ubistvima srpskih policajaca, ali i Albanaca, nabrajao je i silovanja Srpkinja, streljanja, najsvirepija zlostavljanja.

Beriša je poslije progona sa KiM stanovao sa porodicom u naselju Riversajd kraj Berana. Prema dobro obaviještenim izvorima, on je poslije niza navodnih sukoba u tom naselju dobio “dobronamjerni savjet” da na kratko vrijeme ode u Podgoricu.

Tako je i učinio dvije nedjelje prije pogibije. Pominjalo se i da je na dan pogibije pod točkovima kola u naselju Konik, Kujtim imao razgovor sa jednim stranim zvaničnikom, pišu Novosti.

Inače, njegovo stradanje nije izazvalo pažnju zvanične Crne Gore, pa je šturo saopstenje izdato tek poslije insistiranja medija, napominju Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana