Свечља објавио документ као „доказ о умијешаности Србије“, Петковић му поручио да лаже

Танјуг, Анадолија
Foto: Свечљини "докази"

БЕОГРАД- Министар унутрашњих послова привремених институција у Приштини Џељаљ Свечља објавио је, како је навео „доказе који доказују везу између државе Србије и терористичке групе која је починила убиство косовског полицајца Африма Буњакуа, ујутро 24. септембра”.

Директор Канцеларије за Косову и Метохију Петар Петковић поручио му је да престане за лажима и нагласио да је Свечљина намјера да оптужи Београд за наводну умијешаност у догађаје у селу Бањска.

Свечља је на друштвеним мрежама навео да се са „пруженим доказима јасно види припрема акције против уставног поретка са циљем дестабилизације Косова“.

- Овај документ је потврда коју је Војска Србије дала групи приликом предаје бацача граната, који је потом заплијенила косовска полиција у акцији 24. септембра. Оно што смо у континуитету износили, сада поткрепљујемо неспорним чињеницама и документима да држава Србија политички, финансијски и логистички подржава ове терористичке групе - нагласио је Свечља.

Свечља је у ранијој објави рекао да је једна од особа које је косовска полиција убила 24. септембра, Бојан Мијаиловић, „био тјелохранитељ шефа Безбједносно-обавјештајне агенције Србије (БИА) Александра Вулина током његове посјете Косову 2013“.

-Држава Србија је у потпуности укључена у овај терористички напад са циљем дестабилизације Косова. Из тог разлога, већ постоји формална и структурна веза умијешаности Александра Вучића у напад на Бањску 24. септембра: Милан Радојчић, као потпредсједник Српске листе и тјелохранитељ Александра Вулина, а обојица се налазе на црној листи САД-а – тврди Свечља.

Рекао је да су „ове чињенице још један доказ да се намјере Србије према Косову уопште нису промијениле од времена Милошевићевог режима“. Додао је да су се „и највећи оптимисти који су до сада сами себе лагали о промјенама у овој земљи, ових дана увјерили у супротно“.

-Куртијев екстремиста Џељаљ Свечља наставио је данас са гнусним лажима са којима не престаје од тренутка трагичних догађаја у Бањској а све са намером да Београд оптужи за наводну умешаност у та дешавања која је својом антисрпском политиком произвео Аљбин Курти - навео је Петковић у саопштењу.

Он је истакао да је лаж “папир који је Свечља данас објавио као некакав доказ о умешаности Војске Србије у догађаје из Бањске”.

-То није папир ни о каквој примопредаји оружаног средства, како то обмањује Свечља, већ је реч о обичном техничком листу који иде уз свако оружано средство и који се званично зове „листа паковања“. Она искључиво садржи номенклатурни број и врсту средства и није никакав реверс о задужењу средства - објаснио је Петковић.

Додао је да је Свечља лагао и за преминулог Србина у Новом Пазару, да је Милан Радоичић смјештен на ВМА, као и да је у Бањској заплијењено наводно возило Жандармерије, наводећи да је ријеч о возилу “за које постоје информације да је увезено из Хрватске и да нема никаве везе ни са српском војском ни полицијом”.

-Ни ту му није било доста па већ четврти дан наставља да лаже како су у догађајима у селу Бањска учествовали Срби из централне Србије што је потпуна неистина. Зато Свечља, престани са лажима  - поручио је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана