Svečlja objavio dokument kao „dokaz o umiješanosti Srbije“, Petković mu poručio da laže

Tanjug, Anadolija
Foto: Svečljini "dokazi"

BEOGRAD- Ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini Dželjalj Svečlja objavio je, kako je naveo „dokaze koji dokazuju vezu između države Srbije i terorističke grupe koja je počinila ubistvo kosovskog policajca Afrima Bunjakua, ujutro 24. septembra”.

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković poručio mu je da prestane za lažima i naglasio da je Svečljina namjera da optuži Beograd za navodnu umiješanost u događaje u selu Banjska.

Svečlja je na društvenim mrežama naveo da se sa „pruženim dokazima jasno vidi priprema akcije protiv ustavnog poretka sa ciljem destabilizacije Kosova“.

- Ovaj dokument je potvrda koju je Vojska Srbije dala grupi prilikom predaje bacača granata, koji je potom zaplijenila kosovska policija u akciji 24. septembra. Ono što smo u kontinuitetu iznosili, sada potkrepljujemo nespornim činjenicama i dokumentima da država Srbija politički, finansijski i logistički podržava ove terorističke grupe - naglasio je Svečlja.

Svečlja je u ranijoj objavi rekao da je jedna od osoba koje je kosovska policija ubila 24. septembra, Bojan Mijailović, „bio tjelohranitelj šefa Bezbjednosno-obavještajne agencije Srbije (BIA) Aleksandra Vulina tokom njegove posjete Kosovu 2013“.

-Država Srbija je u potpunosti uključena u ovaj teroristički napad sa ciljem destabilizacije Kosova. Iz tog razloga, već postoji formalna i strukturna veza umiješanosti Aleksandra Vučića u napad na Banjsku 24. septembra: Milan Radojčić, kao potpredsjednik Srpske liste i tjelohranitelj Aleksandra Vulina, a obojica se nalaze na crnoj listi SAD-a – tvrdi Svečlja.

Rekao je da su „ove činjenice još jedan dokaz da se namjere Srbije prema Kosovu uopšte nisu promijenile od vremena Miloševićevog režima“. Dodao je da su se „i najveći optimisti koji su do sada sami sebe lagali o promjenama u ovoj zemlji, ovih dana uvjerili u suprotno“.

-Kurtijev ekstremista Dželjalj Svečlja nastavio je danas sa gnusnim lažima sa kojima ne prestaje od trenutka tragičnih događaja u Banjskoj a sve sa namerom da Beograd optuži za navodnu umešanost u ta dešavanja koja je svojom antisrpskom politikom proizveo Aljbin Kurti - naveo je Petković u saopštenju.

On je istakao da je laž “papir koji je Svečlja danas objavio kao nekakav dokaz o umešanosti Vojske Srbije u događaje iz Banjske”.

-To nije papir ni o kakvoj primopredaji oružanog sredstva, kako to obmanjuje Svečlja, već je reč o običnom tehničkom listu koji ide uz svako oružano sredstvo i koji se zvanično zove „lista pakovanja“. Ona isključivo sadrži nomenklaturni broj i vrstu sredstva i nije nikakav revers o zaduženju sredstva - objasnio je Petković.

Dodao je da je Svečlja lagao i za preminulog Srbina u Novom Pazaru, da je Milan Radoičić smješten na VMA, kao i da je u Banjskoj zaplijenjeno navodno vozilo Žandarmerije, navodeći da je riječ o vozilu “za koje postoje informacije da je uvezeno iz Hrvatske i da nema nikave veze ni sa srpskom vojskom ni policijom”.

-Ni tu mu nije bilo dosta pa već četvrti dan nastavlja da laže kako su u događajima u selu Banjska učestvovali Srbi iz centralne Srbije što je potpuna neistina. Zato Svečlja, prestani sa lažima  - poručio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana