Швајцарско тужилаштво покренуло кривични поступак због пријетњи Амбасади Србије и српским функционерима

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕРН - Швајцарско тужилаштво покренуло је кривични поступак због основане сумње да је починио кривично дјело изнуде, пријетње и вријеђања против лица које је мејлом пријетило Амбасади Србије и високим државним функционерима Србије, а аутор мејла каже да се каје.

Амбасади Србије у Швајцарској на један од званичних мејлова, у недјељу увече упућена је електронска порука, у којој се пријети самом дипломатском представништву земље, али и руководству Србије.

Иначе, мејл адреса са које је стигла пријетња гласи на име Денис Краснићи, а швајцарски дневник, због заштите података личности га је у свом тексту крстио као Фатмир.

У мејлу, уз увредљиве поруке спрском народу, на њемачком језику, уз бројне граматичке грешке, а који је насловљен „Проклета ђубрад, српски народ“ поручује се: „Ако и даље будете покушавали да нападате полицију на Јарињу код Северне Митровице и све даље негативно, онда ћете видете шта ће да се деси и са ким сада имате посла. … ја ћу гледати да у наредних 48 сати пошаљем бомбу-писмо коју ћу сам направити и да Вас у Берну и ваше претпостављене у Београду, сваког посебно убијем бомбом, ви ратнички расположени…”.

Швајцарски дневник „20 Минутен“ ступио је у контакт са пошиљаоцем који је одговорио да га је изнервирала ситуација на Косову и ескалације на сјеверу. Он је рекао да је то учинио из бијеса и жалости због ситуације на Косову и да никоме, навдно, није хтио да пријети. Пошиљилац мејла каже да се сада каје што је написао мејл. Међутим кајање неће избрисати овај чин, јер је тужилаштво покренуло кривични поступак, потврдила је Линда фон дер Бург из Савезног тужилаштва.

Министарство спољних послова Швајцарске осудило је данас пријетње које је добила Амбасада Србије у тој земљи. „Министарство спољних послова Швајцарске осуђује претње против Амбасаде Србије у Швајцарској“, наводи Министарство.

Власти у Берну истичу да су одмах, по пријему информације о пријетњи, о томе обавијестиле надлежне безбједносне власти, како би предузеле потребне мјере заштите дипломатско конзуларних представништава и особнља у Берну, Женеви и Цириху ако то буде оцењено као потребно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана