Švajcarsko tužilaštvo pokrenulo krivični postupak zbog prijetnji Ambasadi Srbije i srpskim funkcionerima

Tanjug
Foto: Ilustracija

BERN - Švajcarsko tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo iznude, prijetnje i vrijeđanja protiv lica koje je mejlom prijetilo Ambasadi Srbije i visokim državnim funkcionerima Srbije, a autor mejla kaže da se kaje.

Ambasadi Srbije u Švajcarskoj na jedan od zvaničnih mejlova, u nedjelju uveče upućena je elektronska poruka, u kojoj se prijeti samom diplomatskom predstavništvu zemlje, ali i rukovodstvu Srbije.

Inače, mejl adresa sa koje je stigla prijetnja glasi na ime Denis Krasnići, a švajcarski dnevnik, zbog zaštite podataka ličnosti ga je u svom tekstu krstio kao Fatmir.

U mejlu, uz uvredljive poruke sprskom narodu, na njemačkom jeziku, uz brojne gramatičke greške, a koji je naslovljen „Prokleta đubrad, srpski narod“ poručuje se: „Ako i dalje budete pokušavali da napadate policiju na Jarinju kod Severne Mitrovice i sve dalje negativno, onda ćete videte šta će da se desi i sa kim sada imate posla. … ja ću gledati da u narednih 48 sati pošaljem bombu-pismo koju ću sam napraviti i da Vas u Bernu i vaše pretpostavljene u Beogradu, svakog posebno ubijem bombom, vi ratnički raspoloženi…”.

Švajcarski dnevnik „20 Minuten“ stupio je u kontakt sa pošiljaocem koji je odgovorio da ga je iznervirala situacija na Kosovu i eskalacije na sjeveru. On je rekao da je to učinio iz bijesa i žalosti zbog situacije na Kosovu i da nikome, navdno, nije htio da prijeti. Pošiljilac mejla kaže da se sada kaje što je napisao mejl. Međutim kajanje neće izbrisati ovaj čin, jer je tužilaštvo pokrenulo krivični postupak, potvrdila je Linda fon der Burg iz Saveznog tužilaštva.

Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske osudilo je danas prijetnje koje je dobila Ambasada Srbije u toj zemlji. „Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske osuđuje pretnje protiv Ambasade Srbije u Švajcarskoj“, navodi Ministarstvo.

Vlasti u Bernu ističu da su odmah, po prijemu informacije o prijetnji, o tome obavijestile nadležne bezbjednosne vlasti, kako bi preduzele potrebne mjere zaštite diplomatsko konzularnih predstavništava i osobnlja u Bernu, Ženevi i Cirihu ako to bude ocenjeno kao potrebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana