Суђење Тачију и његовим сарадницима почиње 3. априла

Танјуг
Суђење Тачију и његовим сарадницима почиње 3. априла

ХАГ- Суђење бившим вођама терористичке ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Селиму за злочине над Србима, неалбанцима и политичким неистомишљеницима почиње у Хагу у понедјељак, 3. априла.

Специјално тужилаштво је 30. септембра 2022. године доставило у десет тачака потврђену измијењену оптужницу којом се Тачи, Весељи, Краснићи и Селими оптужују да су починили ратни злочин над цивилима и злочине против човјечности.

Из вијећа је 15. фебруара саопштено да ће суђење Тачију и осталим почети 3. априла, те да је за сада обезбијеђено више од 300 свједока оптужнице.

Предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је раније данас да му се чини да је у оптужници против бившег лидера терористичке ОВК и његових сарадника најмањи фокус на утврђивању одговорности за убијене Србе и да је злочина било много више него што је обухваћено оптужницом.

Канцеларија специјализованог тужиоца у Хагу затражила је у уторак, 28. марта, да се Тачију продужи притвор за још два мјесеца.

На суђењу против лидера терористичке ОВК учествоваће и 140 жртава, међу којима је велики број Срба, али њихов адвокат неће бити из Србије, него је као заступник свих жртава пред Специјалним судом за ратне злочине на Косову и Метохији именован бранилац Британац Сајмон Лоз.

Бившим лидерима терористичке ОВК суди се за злочине почињене од почетка 1998. до краја 2000. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана