Suđenje Tačiju i njegovim saradnicima počinje 3. aprila

Tanjug
Suđenje Tačiju i njegovim saradnicima počinje 3. aprila

HAG- Suđenje bivšim vođama terorističke OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Selimu za zločine nad Srbima, nealbancima i političkim neistomišljenicima počinje u Hagu u ponedjeljak, 3. aprila.

Specijalno tužilaštvo je 30. septembra 2022. godine dostavilo u deset tačaka potvrđenu izmijenjenu optužnicu kojom se Tači, Veselji, Krasnići i Selimi optužuju da su počinili ratni zločin nad civilima i zločine protiv čovječnosti.

Iz vijeća je 15. februara saopšteno da će suđenje Tačiju i ostalim početi 3. aprila, te da je za sada obezbijeđeno više od 300 svjedoka optužnice.

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je ranije danas da mu se čini da je u optužnici protiv bivšeg lidera terorističke OVK i njegovih saradnika najmanji fokus na utvrđivanju odgovornosti za ubijene Srbe i da je zločina bilo mnogo više nego što je obuhvaćeno optužnicom.

Kancelarija specijalizovanog tužioca u Hagu zatražila je u utorak, 28. marta, da se Tačiju produži pritvor za još dva mjeseca.

Na suđenju protiv lidera terorističke OVK učestvovaće i 140 žrtava, među kojima je veliki broj Srba, ali njihov advokat neće biti iz Srbije, nego je kao zastupnik svih žrtava pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu i Metohiji imenovan branilac Britanac Sajmon Loz.

Bivšim liderima terorističke OVK sudi se za zločine počinjene od početka 1998. do kraja 2000. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana