Суд није дозволио Шешељу да свjедочи

Танјуг
Суд није дозволио Шешељу да свjедочи

Београд - Виши суд у Београду одбио је да лидера СРС Војислава Шешеља саслуша као свједока на суђењу Немањи Шаровићу због паљења заставе САД у новембру 2012. године.

Суд је такође одбио и друге предлоге за свједочење и окончавши извођење доказа прегледом полицијског снимка догађаја, заказао завршну ријеч оптужбе и одбране за 8. јул, након чега би требало да изрекне првостепену пресуду.

На данашњем суђењу прегледан је полицијски сниммак са скупа СРС када су запаљене и заставе NATO, ЕУ и Косова.

Шаровић је потврдио да је он запалио "плаво смеће са жутом мрљом" (косовску заставу) односно да се на снимку види његова рука којом пали заставу упаљачем.

На снимку се види рука другог лица које носи САД заставу и приноси је пламену упаљача.

Шаровић је првобитно био оптужен за паљење, осим САД и застава ЕУ, NATO и Косова, али је у међувремену тужилаштво одустало од оптужбе за паљење те три заставе јер то нису државе па нема кривичног дjела.

Он је данас инсистирао да суд прибави и телевизијске снимке тог догађаја како би се јасније видjело ко шта ради, али је суд тај предлог одбио.

Суд је након тога одбио предлог Шаровића да саслуша Шешеља, који се данас добровољно појавио у судници желећи да потврди да је он из Хага телефоном дао налог да се заставе запале.

Судија га је међутим, као и Вјерицу Радету, као понецијалне свjедоке удаљила из суднице, а касније одбила предлог за њихово саслсусање.

Суд је такође одбио Шаровићеве предлоге за свjедочење амбасадора САД у Београду Мајкла Кирбија, полицајца који је поднио кривичну пријаву, замника тужиоца, државног тужиоца Загорку Доловац и фунцкионере СРС Вјерицу Радету и Зорана Красића.

Иначе ових дана се очекује исход одлуке којом је Жалбено вијеће Хашког трибунала наложило враћање Шешеља у пртиворску јединицу до 26. маја или у најкраћем року након тога.

Шешељ је рекао да ће се одазвати позиву суда у Београду за саслушање, али да у Хаг добровољно неће ићи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана