Штрбац: Немају шта да славе ни у Глини ни у Книну

В. З.
Штрбац: Немају шта да славе ни у Глини ни у Книну

БЕОГРАД - Власти у Хрватској немају шта да славе 5. августа, јер је војна акција “Олуја” била спроведена како би Срби на тим просторима били етнички очишћени, а што је Међународни суд у Хагу потврдио и у једној од својих арбитражних пресуда.

Истакао је ово за “Глас Српске” директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац, коментаришући приједлог предсједника Хрватске Зорана Милановића да се ове године “дан побједе”, а који се обиљежава у знак сјећања на војну акцију “Олуја”, умјесто у Книну одржи у Глини.  

- Нас Србе не интересује гдје ће то бити, јер је та војна акција била све само не чиста и блистава, како истичу хрватски званичници - нагласио је Штрбац.

Према његовом мишљењу, и у овом случају ради се о још једној Милановићевој политичкој игри, која је само дио вишемјесечних политичких сукоба и медијских ратова које он води против владајућег ХДЗ-а и премијера Андреја Пленковића.

- Ово није ништа друго него игра. Покушава да контрира Пленковићу и предсједнику Сабора, а што се, уосталом, може видјети и из Милановићеве одлуке да Бранимиру Главашу врати одузета ратна одликовања - појаснио је Штрбац.

Додао је и да је Милановић, образлажући зашто би ове године “дан побједе” требало да се одржи у Глини, направио и лапсус, који су медији неспретно пренијели. 

- Образлажући зашто баш Глина, Милановић је рекао да се у том граду током “Олује” хрватској војсци “предао корпус војске Републике Српске”. То, наравно, није тачно. Радило се о 21. кордунашком корпусу Војске Републике Српске Крајине, којом је тада руководио пуковник Чедо Булат - појаснио је Штрбац. 

Хрватска иначе као “дан побједе” обиљежава 5. август у знак сјећања на “Олују”, операцију хрватских снага током које је са подручја тадашње РСК 1995. године протјерано више од 220.000 Срба, а убијено и нестало 1.992.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана