Štrbac: Nemaju šta da slave ni u Glini ni u Kninu

V. Z.
Štrbac: Nemaju šta da slave ni u Glini ni u Kninu

BEOGRAD - Vlasti u Hrvatskoj nemaju šta da slave 5. avgusta, jer je vojna akcija “Oluja” bila sprovedena kako bi Srbi na tim prostorima bili etnički očišćeni, a što je Međunarodni sud u Hagu potvrdio i u jednoj od svojih arbitražnih presuda.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac, komentarišući prijedlog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da se ove godine “dan pobjede”, a koji se obilježava u znak sjećanja na vojnu akciju “Oluja”, umjesto u Kninu održi u Glini.  

- Nas Srbe ne interesuje gdje će to biti, jer je ta vojna akcija bila sve samo ne čista i blistava, kako ističu hrvatski zvaničnici - naglasio je Štrbac.

Prema njegovom mišljenju, i u ovom slučaju radi se o još jednoj Milanovićevoj političkoj igri, koja je samo dio višemjesečnih političkih sukoba i medijskih ratova koje on vodi protiv vladajućeg HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića.

- Ovo nije ništa drugo nego igra. Pokušava da kontrira Plenkoviću i predsjedniku Sabora, a što se, uostalom, može vidjeti i iz Milanovićeve odluke da Branimiru Glavašu vrati oduzeta ratna odlikovanja - pojasnio je Štrbac.

Dodao je i da je Milanović, obrazlažući zašto bi ove godine “dan pobjede” trebalo da se održi u Glini, napravio i lapsus, koji su mediji nespretno prenijeli. 

- Obrazlažući zašto baš Glina, Milanović je rekao da se u tom gradu tokom “Oluje” hrvatskoj vojsci “predao korpus vojske Republike Srpske”. To, naravno, nije tačno. Radilo se o 21. kordunaškom korpusu Vojske Republike Srpske Krajine, kojom je tada rukovodio pukovnik Čedo Bulat - pojasnio je Štrbac. 

Hrvatska inače kao “dan pobjede” obilježava 5. avgust u znak sjećanja na “Oluju”, operaciju hrvatskih snaga tokom koje je sa područja tadašnje RSK 1995. godine protjerano više od 220.000 Srba, a ubijeno i nestalo 1.992.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana