Стејт департмент: СПЦ се на Космету суочава са проблемима

Срна
Стејт департмент: СПЦ се на Космету суочава са проблемима

БЕОГРАД - Стејт департмент и Канцеларија за међународне вјерске слободе навели су у Извјештају о стању вјерских слобода у свијету за 2020. годину у поглављу о самопроглашеном Косову низ проблема са којим се суочава Српска православна црква (СПЦ), посебно неиспуњавање судске одлуке у вези са земљиштем манастира Високи Дечани, као и друге заштићене зона.

- Закон не предвиђа начине да верске групе стекну правни статус. Влада је у септембру одобрила амандмане који би верским групама са таквим статусом омогућили да послују у своје име и остваре одређене пореске олакшице, али парламент није започео поступак због непостојања кворума - наведено је у Извјештају.

У Извјештају је наглашено да су владе (самопроглашеног) Косова и Србије потписале 4. септембра 2020. године у Бијелој кући листу обавеза, између осталих и да се штити и промовише слобода вјероисповијести, обнови међувјерска комуникација, заштите мјеста која су значајна за вјернике као и да се спроводе судске одлуке које се односе на СПЦ, преноси портал „Косово онлајн“.

У Извјештају Стејт департмента се наводи и да су заједница Срба и Јеврејска заједница на Космету навеле да неке општине нису прописно одржавале гробља ових заједница, а полиција Косова је потврдила да је током године примила пријаве о 57 инцидената уперених на вјерске објекте или гробља.

Полиција Косова је, међутим, већину инцидената класификовала као крађе и тврди да је већина инцидената била усмјерена на локалитете муслиманске заједнице, иако је, како се наводи у Извјештају, „неколико укључивало и имовину СПЦ и Католичке цркве“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана