Stejt department: SPC se na Kosmetu suočava sa problemima

Srna
Stejt department: SPC se na Kosmetu suočava sa problemima

BEOGRAD - Stejt department i Kancelarija za međunarodne vjerske slobode naveli su u Izvještaju o stanju vjerskih sloboda u svijetu za 2020. godinu u poglavlju o samoproglašenom Kosovu niz problema sa kojim se suočava Srpska pravoslavna crkva (SPC), posebno neispunjavanje sudske odluke u vezi sa zemljištem manastira Visoki Dečani, kao i druge zaštićene zona.

- Zakon ne predviđa načine da verske grupe steknu pravni status. Vlada je u septembru odobrila amandmane koji bi verskim grupama sa takvim statusom omogućili da posluju u svoje ime i ostvare određene poreske olakšice, ali parlament nije započeo postupak zbog nepostojanja kvoruma - navedeno je u Izvještaju.

U Izvještaju je naglašeno da su vlade (samoproglašenog) Kosova i Srbije potpisale 4. septembra 2020. godine u Bijeloj kući listu obaveza, između ostalih i da se štiti i promoviše sloboda vjeroispovijesti, obnovi međuvjerska komunikacija, zaštite mjesta koja su značajna za vjernike kao i da se sprovode sudske odluke koje se odnose na SPC, prenosi portal „Kosovo onlajn“.

U Izvještaju Stejt departmenta se navodi i da su zajednica Srba i Jevrejska zajednica na Kosmetu navele da neke opštine nisu propisno održavale groblja ovih zajednica, a policija Kosova je potvrdila da je tokom godine primila prijave o 57 incidenata uperenih na vjerske objekte ili groblja.

Policija Kosova je, međutim, većinu incidenata klasifikovala kao krađe i tvrdi da je većina incidenata bila usmjerena na lokalitete muslimanske zajednice, iako je, kako se navodi u Izvještaju, „nekoliko uključivalo i imovinu SPC i Katoličke crkve“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana