Стефановић: Лик и дјело војводе Путника путоказ српској војсци

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Потпредсједник Владе и министар одбране Небојша Стефановић подсјетио је, поводом 105. годишњице смрти војводе Радомира Путника, да су лик и дјело једног од највећих имена српске војне историје и данас својеврсни путоказ српским војницима у вјерној служби нашој отаџбини.

Стефановић је подсјетио и да је на Војној академији недавно отворена спомен-соба Радомира Путника како будуће генерације српских официра никада не би заборавиле какви су хероји, великани градили нашу војску.

Подсјетио је да је војвода Путник предводио српску војску у неким од најнеизвеснијих тренутака српске историје и извојевао многе битке за наш народ у балканским и Првом свјетском рату над далеко надмоћнијим непријатељима.

"Осим неопходне храбрости, уписао се у свјетску историју као један од највећих војсковођа управо и због чињенице да је био ненадмашан стратег. Остало је записано да је творац модерне српске војске још као потпоручник писао приручнике за обуку трупа и подучавао рјешавању тактичких задатака", рекао је Стефановић, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Како је додао, одлучност, неустрашивост и промишљање унапред у очувању отаџбине аманет су који је Путник српској војсци оставио. Говорећи о значају очувања Путниковог наслеђа због будућих генерација, министар је подсјетио да наша Школа националне одбране од прошлог љета носи име чувеног српског војсковође, али и да смо недавно на Војној академији отворили његову спомен-собу.

"У њој се налазе Путникове личне ствари, које нам је даровао његов праунук Зоран Ивковић, који је поклонио и Војном музеју заоставштину свог славног претка. Како је волео да каже, сматрао је да то није само његова, већ заоставштина целог српског рода", рекао је Стефановић, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана