Stefanović: Lik i djelo vojvode Putnika putokaz srpskoj vojsci

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović podsjetio je, povodom 105. godišnjice smrti vojvode Radomira Putnika, da su lik i djelo jednog od najvećih imena srpske vojne istorije i danas svojevrsni putokaz srpskim vojnicima u vjernoj službi našoj otadžbini.

Stefanović je podsjetio i da je na Vojnoj akademiji nedavno otvorena spomen-soba Radomira Putnika kako buduće generacije srpskih oficira nikada ne bi zaboravile kakvi su heroji, velikani gradili našu vojsku.

Podsjetio je da je vojvoda Putnik predvodio srpsku vojsku u nekim od najneizvesnijih trenutaka srpske istorije i izvojevao mnoge bitke za naš narod u balkanskim i Prvom svjetskom ratu nad daleko nadmoćnijim neprijateljima.

"Osim neophodne hrabrosti, upisao se u svjetsku istoriju kao jedan od najvećih vojskovođa upravo i zbog činjenice da je bio nenadmašan strateg. Ostalo je zapisano da je tvorac moderne srpske vojske još kao potporučnik pisao priručnike za obuku trupa i podučavao rješavanju taktičkih zadataka", rekao je Stefanović, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Kako je dodao, odlučnost, neustrašivost i promišljanje unapred u očuvanju otadžbine amanet su koji je Putnik srpskoj vojsci ostavio. Govoreći o značaju očuvanja Putnikovog nasleđa zbog budućih generacija, ministar je podsjetio da naša Škola nacionalne odbrane od prošlog ljeta nosi ime čuvenog srpskog vojskovođe, ali i da smo nedavno na Vojnoj akademiji otvorili njegovu spomen-sobu.

"U njoj se nalaze Putnikove lične stvari, koje nam je darovao njegov praunuk Zoran Ivković, koji je poklonio i Vojnom muzeju zaostavštinu svog slavnog pretka. Kako je voleo da kaže, smatrao je da to nije samo njegova, već zaostavština celog srpskog roda", rekao je Stefanović, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana