Стано: Нема рокова за финализацију договора Београда и Приштине

Срна
Стано: Нема рокова за финализацију договора Београда и Приштине

БЕОГРАД - ЕУ не поставља вјештачке датуме за финализацију договора између Београда и Приштине, али није заинтересована ни за бесконачно одуговлачење тог процеса, рекао је портпарол ЕУ Петер Стано.

Он каже да је ЕУ ту да олакша договор Београда и Приштине, а не да намеће рокове или рјешења.

- Интерес ЕУ је да се помогне објема странама да дођу до заједничког рјешавања и правнообавезујућег договора о нормализацији, а вријеме потребно за то је у рукама Београд и Приштине - рекао је Стано.

Он наводи да овај процес треба да иде "корак по корак" и без објашњавања о процедурама и детаљима о томе шта иде прво, а шта друго.

- На крају је битно да дођемо до успјешног завршетка, а то је свеобухватни правно обавезујући споразум - рекао је Стано за Танјуг.

Стано није желио да коментарише поруке из Приштине о томе да "нема примјене појединачних споразума" све док Србија не призна Косово, као ни интерпретације приштинских званичника о томе шта су предсједник Француске Емануел Макрон и канцелар Њемачке Ангела Меркел рекли о трајању дијалога.

Савјетник премијера самопроглашеног Косова Џавид Бећири раније је изјавио да су Меркелова и Макрон поручили да дијалог Београда и Приштине треба да се заврши до краја ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана