Stano: Nema rokova za finalizaciju dogovora Beograda i Prištine

Srna
Stano: Nema rokova za finalizaciju dogovora Beograda i Prištine

BEOGRAD - EU ne postavlja vještačke datume za finalizaciju dogovora između Beograda i Prištine, ali nije zainteresovana ni za beskonačno odugovlačenje tog procesa, rekao je portparol EU Peter Stano.

On kaže da je EU tu da olakša dogovor Beograda i Prištine, a ne da nameće rokove ili rješenja.

- Interes EU je da se pomogne objema stranama da dođu do zajedničkog rješavanja i pravnoobavezujućeg dogovora o normalizaciji, a vrijeme potrebno za to je u rukama Beograd i Prištine - rekao je Stano.

On navodi da ovaj proces treba da ide "korak po korak" i bez objašnjavanja o procedurama i detaljima o tome šta ide prvo, a šta drugo.

- Na kraju je bitno da dođemo do uspješnog završetka, a to je sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum - rekao je Stano za Tanjug.

Stano nije želio da komentariše poruke iz Prištine o tome da "nema primjene pojedinačnih sporazuma" sve dok Srbija ne prizna Kosovo, kao ni interpretacije prištinskih zvaničnika o tome šta su predsjednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Njemačke Angela Merkel rekli o trajanju dijaloga.

Savjetnik premijera samoproglašenog Kosova Džavid Bećiri ranije je izjavio da su Merkelova i Makron poručili da dijalog Beograda i Prištine treba da se završi do kraja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana