Стан бивше СФРЈ у Њујорку и даље енигма

Агенције
Стан бивше СФРЈ у Њујорку и даље енигма

Београд - Почетком мјесеца у Београду је одржан састанак Мјешовитог комитета за расподјелу дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ.

Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић је, говорећи о подјели имовине дипломатских представништава бивше СФРЈ, објаснио шта је припало Србији, шта је подијељено са другим државама, а која питања су остала неријешена.

Одаловић је рекао да су Србији припали објекти у Франкфурту, Женеви и још резиденција у Харареу. Идентификована су два објекта у Драчу и Тирани, а Одаловић каже да се тренутно тамо води спор с Албанијом, али је, по његовој оцјени, неспорно да припадају Србији.

- Три објекта су већ продата и око 40 милиона долара је уплаћено у буџет Србије - казао је генерални секретар Министарства спољних послова Србије.

Он је навео да ће даље бити рађено на рјешавању питања резиденције у Њујорку на Петој авенији, али и објекта бивше амбасаде СФРЈ у Берну.

- Продајемо два објекта која имају велику вредност, 40 милиона за Њујорк и десетак милиона за Берн. То је за нас велики терет, јер ми тренутно држимо комплексе у којима имамо по 2.500 квадрата, а не можемо да инвестирамо у њих јер нису наши - нагласио је Одаловић.

Током састанка комитета утврђено је да Србији никад нису припадали објекти у Канбери и Тунису, већ су уписани са непровјереним имовинско-правним статусом. Одаловић је додао да у власништву Србије нису ни објекти у Копенхагену и Варшави.

Када је ријеч о објекту у Бразилији, генерални секретар МСП-а додаје да ће бити извршена физичка подјела.

- Србији је припао централни део резиденције и око хектар земљишта. Даље ће се делити и објекти у Њу Делхију и Москви, која је посебна због размене земљишта, а имамо два могућа модела - нагласио је на крају Одаловић.

Сукцесори

Извршена је подјела објекта у Анкари између Србије и БиХ, док је објекат у Атини подијељен са Сјеверном Македонијом.

- Морамо да решимо питања у Африци и Азији, јер тамо сукцесори не показују интересовање. У сваком случају, и на томе радимо заједно - навео је Одаловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана