Stan bivše SFRJ u Njujorku i dalje enigma

Agencije
Stan bivše SFRJ u Njujorku i dalje enigma

Beograd - Početkom mjeseca u Beogradu je održan sastanak Mješovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović je, govoreći o podjeli imovine diplomatskih predstavništava bivše SFRJ, objasnio šta je pripalo Srbiji, šta je podijeljeno sa drugim državama, a koja pitanja su ostala neriješena.

Odalović je rekao da su Srbiji pripali objekti u Frankfurtu, Ženevi i još rezidencija u Harareu. Identifikovana su dva objekta u Draču i Tirani, a Odalović kaže da se trenutno tamo vodi spor s Albanijom, ali je, po njegovoj ocjeni, nesporno da pripadaju Srbiji.

- Tri objekta su već prodata i oko 40 miliona dolara je uplaćeno u budžet Srbije - kazao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On je naveo da će dalje biti rađeno na rješavanju pitanja rezidencije u Njujorku na Petoj aveniji, ali i objekta bivše ambasade SFRJ u Bernu.

- Prodajemo dva objekta koja imaju veliku vrednost, 40 miliona za Njujork i desetak miliona za Bern. To je za nas veliki teret, jer mi trenutno držimo komplekse u kojima imamo po 2.500 kvadrata, a ne možemo da investiramo u njih jer nisu naši - naglasio je Odalović.

Tokom sastanka komiteta utvrđeno je da Srbiji nikad nisu pripadali objekti u Kanberi i Tunisu, već su upisani sa neprovjerenim imovinsko-pravnim statusom. Odalović je dodao da u vlasništvu Srbije nisu ni objekti u Kopenhagenu i Varšavi.

Kada je riječ o objektu u Braziliji, generalni sekretar MSP-a dodaje da će biti izvršena fizička podjela.

- Srbiji je pripao centralni deo rezidencije i oko hektar zemljišta. Dalje će se deliti i objekti u Nju Delhiju i Moskvi, koja je posebna zbog razmene zemljišta, a imamo dva moguća modela - naglasio je na kraju Odalović.

Sukcesori

Izvršena je podjela objekta u Ankari između Srbije i BiH, dok je objekat u Atini podijeljen sa Sjevernom Makedonijom.

- Moramo da rešimo pitanja u Africi i Aziji, jer tamo sukcesori ne pokazuju interesovanje. U svakom slučaju, i na tome radimo zajedno - naveo je Odalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana