Шта се дешавало 10. јула на небу изнад Србије?

Танјуг
Шта се дешавало 10. јула на небу изнад Србије?

Директорат за цивилно ваздухопловство спроводи поступак инспекцијског надзора поводом инцидента који се догодио 10. јула.

Тада је због грешке током сервисирања софтвера престала да ради Контрола летења (СМАТСА) на 50 минута, а директор СМАТСА Радојица Ровчанин је рекао да се такве ситуације дешавају и да је Контола летења поштовала све безбjедносне процедуре.

Директорка Директората Мирјана Чизмаров је рекла Танјугу да поступак инспекцијског надзора још није завршен и да ће по његовом окончању извјештај бити представљен јавности.

Директорка Чизмаров је додала да до тада не може да износи никакве детаље.

Директор Контроле летења Србије и Црне Горе Ровчанин је рекао Танјугу да је 10. јула у 20.20 сати дошло до губитка слике на нашем радару односно на нашим панелима.

"Зато што је инжењер који нама инсталира додатну опрему за побољшање радарских услова и перформанси грешком један кабал уместо у тест-систем конектовао у оперативни систем, тако да смо аутоматски изгубили слику. То се дешава, човек није имао никакву намеру, био је под сталним надзором наших техничара", објаснио је Ровчанин.

Ријеч је о експертима из компаније Комсофт, код којих се обучавају запослени у СМАТСА.

"Било ко други да је присуствовао и да је има надзор не би могао ту ништа да уради из простог разлога зато што је тај човек експерт, али се дешава и експертима. И 'Аполо' 13 је изгубио слику (1970. године), дошло је до квара па су људи једва преживели. Свака техника може да се поквари, колико је данас, на пример, у Србији пало система, да не причамо у свету", нагласио је.

Истиче да је Контрола летења поступила аутоматски по процедури, што је најважније, и да СМАТСА посједује систем за такве ситуације, који већина контрола лета у Европи нема.

"Ми смо испразнили небо за пола сата из разлога безбедности, увели тзв. рејт зиро - небо без авоина, отклонили квар и после 50 минута вратили нормалан саобраћај. Испоштовали смо све процедуре, пријавили смо догађај Директорату, коме и треба да пријавимо и пријавили смо Војсци Србије."

Ровчанин додаје да је СМАТСА такав случај имала и прије двије године и напоменуо је да сваки пут када се уводи неки нови систем постоји и опасност да негдје дође до курцшлуса и да се изгуби слика или да дође до поремећаја у навођењу авиона.

СМАТСА тада аутоматски због безбјендости празни небо и отклања квар.

"То су ствари које се дешавају нон-стоп. Ово су све ствари које су у Европи од нове године имали и највећи провајдери. То се дешава скоро свим провајдерима, али ово је сада ујдурма и намера одређених људи бившег Надзорног одбора Братислава Грубачића да прави - од муве бумбара. Ово су нормалне ствари које се дешавају свим провајдерима", нагласио је.

Каже да, на примјер, Хрватска раније није имала слику два дана, да су у Румунији имали проблема због штрајка, па је све авионе са њиховог неба преузела СМАТСА, када смо дневно имали око 3.000 авиона.

"Зато сам ја предвидео центар у Нишу и резерву за Контролу лета, када наша евентуално испадне онда би се аутоматски палила, то до сада није рађено. Ми смо већ урадили све пројекте, припремамо се, правимо торањ и резервну контролу летења", навео је он.

Ровчанин је истакао да су све процедуре апсолутне испоштоване у том случају и да је небо било потпуно заштићено до било каквих трагедија.

Додао је да током ове сезоне имамо између 100 и 200 авиона дневно, а предвече нешто мање.

"Све смо авионе склонили, одмах јавили Јуроконтролу да је рејт зиро проглашен над Србијом и да авионе преузимају друге контроле", додао је Ровчанин.

Казао је да ће представници компаније Cosmosoftа доћи у уторак у СМАТСА да се извине и да понуде све што је потребно да надоканде штету.

"Кажу - дешава се и нама", додао је директор СМАТСА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана