Српском гробљу у Приштини пријети нестајање

Срна
Српском гробљу у Приштини пријети нестајање

ПРИШТИНА - Парох приштински Саша Митровић апеловао је да вјерници бар о задушницама дођу и очисте православно гробље у Приштини.

Свештеник је истакао да гробљу у Приштини пријети нестајање, јер зараста, а сваке године све је мање Срба који дођу на гробове најмилијих.

- Срби рођени у Приштини и свеколико српство на Косову и Метохији имају три стопе на које се ослањају - Цркву Светог Николаја, Саборни храм и православно гробље на коме сваки надгробни споменик има своју биографију, своју причу - рекао је парох Митровић који је данас, на Задушнице, служио на гробљу.

Митровић је позвао и надлежне комуналне службе у Приштини да бар очисте гробље и омогуће Србима да упале свијеће на гробиштима.

Доктор Александар Васић рекао је да је несхватљиво да је све мање оних који се одваже да изласком на гробље и паљењем свијећа покажу да Срби нису нестали из Приштине.

- Плашим се да су изјаве и тврдње великог броја расељених Срба из Приштине само дате како би се остварио неки циљ, а најмање значе стварну жељу и вољу расељених да се врате у родни град - истакао је Васић.

Један од десетак Срба, колико је током дана обишло гробове, Илија Трајковић позвао је рођаке, пријатеље, сународнике и све Србе поријеклом из Приштине да се не предају и не издају своје претке.

Он је рекао да је несхватљиво да су Приштинци били одважнији 1999. године када су на сваком кораку падале српске главе, него данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана