Srpskom groblju u Prištini prijeti nestajanje

Srna
Srpskom groblju u Prištini prijeti nestajanje

PRIŠTINA - Paroh prištinski Saša Mitrović apelovao je da vjernici bar o zadušnicama dođu i očiste pravoslavno groblje u Prištini.

Sveštenik je istakao da groblju u Prištini prijeti nestajanje, jer zarasta, a svake godine sve je manje Srba koji dođu na grobove najmilijih.

- Srbi rođeni u Prištini i svekoliko srpstvo na Kosovu i Metohiji imaju tri stope na koje se oslanjaju - Crkvu Svetog Nikolaja, Saborni hram i pravoslavno groblje na kome svaki nadgrobni spomenik ima svoju biografiju, svoju priču - rekao je paroh Mitrović koji je danas, na Zadušnice, služio na groblju.

Mitrović je pozvao i nadležne komunalne službe u Prištini da bar očiste groblje i omoguće Srbima da upale svijeće na grobištima.

Doktor Aleksandar Vasić rekao je da je neshvatljivo da je sve manje onih koji se odvaže da izlaskom na groblje i paljenjem svijeća pokažu da Srbi nisu nestali iz Prištine.

- Plašim se da su izjave i tvrdnje velikog broja raseljenih Srba iz Prištine samo date kako bi se ostvario neki cilj, a najmanje znače stvarnu želju i volju raseljenih da se vrate u rodni grad - istakao je Vasić.

Jedan od desetak Srba, koliko je tokom dana obišlo grobove, Ilija Trajković pozvao je rođake, prijatelje, sunarodnike i sve Srbe porijeklom iz Prištine da se ne predaju i ne izdaju svoje pretke.

On je rekao da je neshvatljivo da su Prištinci bili odvažniji 1999. godine kada su na svakom koraku padale srpske glave, nego danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana