Српској породици у Грачаници трећи пут опљачкана кућа

Срна
Српској породици у Грачаници трећи пут опљачкана кућа

ПРИШТИНА - Српској породици Симић у селу Преоци у општини Грачаница синоћ је трећи пут опљачкана кућа.

Синиша Симић рекао је за "Косово онлајн" да косовска полиција до сада ниједном није успјела да пронађе лопове.

- Штета није велика, али деца су се пуно потресла. Искрено, изгубио сам и вољу да живим овде, трећи пут се ово дешава, свега ми је преко главе. Све ће да се надокнади, али нервоза и страх, то не може да се надокнади. Била је полиција, доћи ће поново, али не знам више шта да кажем - каже Симић.

Предсједник општине Грачаница Срђан Поповић рекао је да је ово један у низу инцидената и да су више пута апеловали на полицију и безбједносне структуре да заштите српско становништво.

- Једноставно, безбедност је веома битан фактор за српски народ на Космету и повезан је са опстанком нашег народа овде. Наставићемо као општина да апелујемо на полицију да видимо које то мере могу да се предузму како би се зауставили ови инциденти, јер ово је трећи пут да обијају кућу господину Симићу. И када починиоци сваки пут прођу некажњено, то их само охрабрује да наставе да чине та дела - каже Поповић. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изразио је велику забринутост за безбједност Срба у централном дијелу Космета, гдје је посљедњих дана у току кампања њиховог застрашивања, те затражио да међународних представника да хитно предузму мјере.

- Захтевам од међународних представника на Косову и Метохији да хитно и неизоставно предузму мере како би српски народ јужно од Ибра био заштићен од провокација и напада екстремиста - истакао је Петковић.

Према његовим ријечима, у контексту посљедњих екстремистичких изјава такозване министарке иностраних послова самопроглашеног Косова Мељизе Харадинај, јасно је да је сасвим оправдано говорити и о постојању политичких инспиратора инцидената у Грачаници и околини.

- Невероватно је да је некоме у 21. веку потребно објашњавати и доказивати да су напади на један мирољубив народ, његове симболе, идентитет и имовину антицивилизацијски гест на који се мора одговорити одлучно и без одлагања - истакао је Петковић.

Србија ће, каже Петковић, наставити да снагом разума и аргумената гаси пламен омразе и сукоба који албански екстремисти на Косову и Метохији покушавају да распале, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

- Док они пале српску тробојку у центру Грачанице, албански посланик у Скупштини Србије маше заставом Албаније протестујући због наводне угрожености и обесправљености својих сународника - напомиње Петковић.

Он оцјењује да та слика најречитије описује ко је у региону заиста угрожен, а ко је пријетња миру и стабилности.

- Снага Србије је у одговорности и уздржаности и наставићемо да се за мир и шансу да регион у којем живимо има бољу будућност, боримо свим средствима - додао је Петковић.

Мјештанин Преоца код Грачанице Синиша Симић рекао је за "Косово онлајн" да је ово трећи пут како му обијају кућу, а косовска полиција до сада ниједном није успјела да пронађе лопове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана