Srpskoj porodici u Gračanici treći put opljačkana kuća

Srna
Srpskoj porodici u Gračanici treći put opljačkana kuća

PRIŠTINA - Srpskoj porodici Simić u selu Preoci u opštini Gračanica sinoć je treći put opljačkana kuća.

Siniša Simić rekao je za "Kosovo onlajn" da kosovska policija do sada nijednom nije uspjela da pronađe lopove.

- Šteta nije velika, ali deca su se puno potresla. Iskreno, izgubio sam i volju da živim ovde, treći put se ovo dešava, svega mi je preko glave. Sve će da se nadoknadi, ali nervoza i strah, to ne može da se nadoknadi. Bila je policija, doći će ponovo, ali ne znam više šta da kažem - kaže Simić.

Predsjednik opštine Gračanica Srđan Popović rekao je da je ovo jedan u nizu incidenata i da su više puta apelovali na policiju i bezbjednosne strukture da zaštite srpsko stanovništvo.

- Jednostavno, bezbednost je veoma bitan faktor za srpski narod na Kosmetu i povezan je sa opstankom našeg naroda ovde. Nastavićemo kao opština da apelujemo na policiju da vidimo koje to mere mogu da se preduzmu kako bi se zaustavili ovi incidenti, jer ovo je treći put da obijaju kuću gospodinu Simiću. I kada počinioci svaki put prođu nekažnjeno, to ih samo ohrabruje da nastave da čine ta dela - kaže Popović. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izrazio je veliku zabrinutost za bezbjednost Srba u centralnom dijelu Kosmeta, gdje je posljednjih dana u toku kampanja njihovog zastrašivanja, te zatražio da međunarodnih predstavnika da hitno preduzmu mjere.

- Zahtevam od međunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji da hitno i neizostavno preduzmu mere kako bi srpski narod južno od Ibra bio zaštićen od provokacija i napada ekstremista - istakao je Petković.

Prema njegovim riječima, u kontekstu posljednjih ekstremističkih izjava takozvane ministarke inostranih poslova samoproglašenog Kosova Meljize Haradinaj, jasno je da je sasvim opravdano govoriti i o postojanju političkih inspiratora incidenata u Gračanici i okolini.

- Neverovatno je da je nekome u 21. veku potrebno objašnjavati i dokazivati da su napadi na jedan miroljubiv narod, njegove simbole, identitet i imovinu anticivilizacijski gest na koji se mora odgovoriti odlučno i bez odlaganja - istakao je Petković.

Srbija će, kaže Petković, nastaviti da snagom razuma i argumenata gasi plamen omraze i sukoba koji albanski ekstremisti na Kosovu i Metohiji pokušavaju da raspale, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

- Dok oni pale srpsku trobojku u centru Gračanice, albanski poslanik u Skupštini Srbije maše zastavom Albanije protestujući zbog navodne ugroženosti i obespravljenosti svojih sunarodnika - napominje Petković.

On ocjenjuje da ta slika najrečitije opisuje ko je u regionu zaista ugrožen, a ko je prijetnja miru i stabilnosti.

- Snaga Srbije je u odgovornosti i uzdržanosti i nastavićemo da se za mir i šansu da region u kojem živimo ima bolju budućnost, borimo svim sredstvima - dodao je Petković.

Mještanin Preoca kod Gračanice Siniša Simić rekao je za "Kosovo onlajn" da je ovo treći put kako mu obijaju kuću, a kosovska policija do sada nijednom nije uspjela da pronađe lopove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana