Српским полицајцима 36, 5 година затвора за злочин у Белом Манастиру

Агенције
Српским полицајцима 36, 5 година затвора за злочин у Белом Манастиру

Београд - У Суду за ратне злочине у Београду четворица бивших српских полицајаца из некадашње САО Источна Славонија осуђена су на укупно 36,5 година затвора за ратни злочин и убиство најмање шест хрватских цивила у Белом Манастиру, у Хрватској 1991. године, преносе агенције.

Зоран Вукшић је осуђен на на максималну казну од 20 година затвора, Слободан Стригић на десет година, Бранко Хрњак на пет година, а Велимир Бертић на годину и по затвора, а сви су држављани Србије.

Они су, као припадници Јединице за посебне намјене из састава полицијских оружаних групација САО Источна Славонија, Барања и Западни Срем, осуђени за убиство хрватских цивила Адама Барића, четири члана породице Чичак и убиство ненаоружаног старца Иве Малеке.

У образложењу пресуде се наводи да је суд утврдио да су оптужени од августа 1991. до краја те године у Белом Манастиру починили ратни злочин над цивилима, противзаконита затварања, застрашивање, терор, мучење и нечовјечно поступање.

Суд је утврдио да су оптужени цивиле тукли пендреком, тјерали их да пјевају четничке пјесме, пријетили им да ће их “оперисати ножем”, избијали им зубе, тјерали их да се међусобно туку и гурали им пиштољ у уста.

Тужилаштво је затражило у завршној ријечи да се четворо оптужених осуди на укупно 53 године затвора, односно Вукшић на 20 година затвора, Стригић на 14 до 15 година, Хрњак на 13 до 14 година, а Бертић на три до четири године.

У оптужници од 24. јуна 2010. године наводи се да су Вукшић, Стригић, Хрњак и Бертић, сви држављани Србије, оптужени за убиство најмање шест цивила несрпске националности, противзаконита затварања, повређивање тјелесног интегритета, застрашивање, терор, мучења и нечовјечна поступања.

Државно одвјетништво Хрватске уступило је 2008. године српском Тужилаштву за ратне злочине овај кривични предмет Жупанијског суда у Осијеку, на основу Споразума о сарадњи у прогону учинилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида.

Суђење је почело крајем 2010. године, а саслушано је 67 свједока.

Тужилаштво најављује жалбу

Тужилаштво Србије за ратне злочине најавило је жалбу на првостепену пресуду којом су четворица бивших српских полицајаца осуђени на укупно 36,5 година затвора.

Тужилаштво истиче да ће се жалити на све одлуке о казни, осим у односу на првооптуженог Зорана Вукшића, с обзиром на начин извршења злочина и посљедице које су наступиле.

У саопштењу Тужилаштво напомиње да је тражило да осумњичени Зоран Вукшић, Слободан Стригић, Бранко Хрњак и Велимир Бертић буду осуђени на 53 године затвора за овај злочин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана