Српска листа прогласила побједу у свих десет општина са српском већином

ГС
Српска листа прогласила побједу у свих десет општина са српском већином

ПРИШТИНА - Кандидати Српске листе су на локалним изборима на Косову и Метохији побиједили у свих 10 општина са српском већином, саопштио је вечерас предсједник Српске листе Горан Ракић.

Очекују се резултати и из других општина.

Ракић је истакао да ће бити потврђена побједа кандидате Српске листе за одборничка мјеста у 12 општина гдје су Срби имали своје кандидатске листе.
 

На изборима за градоначелника Сјеверне Митровице побиједио је Милан Радојевић из Српске листе са 83,96 одсто освојених гласова, док је други Ерден Атић из Народног јединства.

Српска листа је на данашњим изборима у Сјеверној Митровици остварила најубједљивију побједу и освојила 10.776 гласова.

Освојила је 100 одсто гласова на изборима за одборнике Скупштине општине Северна Митровица, објављено је на сајту Централне изборне комисјие.

Кандидате су имале и иницијативе Српски опстанак - ГИСОС и албанска странка Народно јединство.

У Партешу, Српска листа узела је 1.649 гласова, док су остали успјели да прикупе 469.

У општини Штрпце на основу 11,11 одсто пребројаних гласова, највећи проценат је освојио Далибор Јевтић, 50,21 одсто, а Српска листа 83,73 одсто.

У општини Партеш на основу 28,57 одсто пребројаних гласова 81,14 одсто освојио Драган Петковић испред Српске листе.

У општини Ново Брдо на основу 31,82 одсто пребројаних гласова води кандидат Српске листе Саша Милошевић - 62,43 одсто, а у трци за одборнике Српска листа има 82,69 одсто.

У општини Лепосавић на основу 20 одсто пребројаних гласова кандидат Српске листе Зоран Тодић освојио је 98,32одсто, а Српска листа освојила је 94,39 одсто гласова за Одборнике Скупштине општине.

Према подацима из изборних штабова, нови градоначелници у општинама са српском већином су Срђан Вуловић у Зубином Потоку, Милан Радојевић у сјеверној Косовској Митровици, Драгиша Миловић у Звечану, Зоран Тодић у Лепосавићу, Љиљана Шубарић у Грачаници, Саша Милошевић у Новом Брду, Далибор Јевтић у Штрпцу, Драган Петковић у Партешу, Катарина Ристић-Илић, док у Клокоту Владан Богдановић ипак иде у други круг.

-Поред свих притисака на наш народ, на данашњим изборима показали смо снагу, јединство и слогу - истакао је Ракић на конференцији за медије и додао да је „српски народ на овим изборима послушао позив своје Српске листе и свог председника Александра Вучића и рекордном излазношћу дао подршку да се настави борба за останак и опстанак на овим просторима“.

Ракић је захвалио грађанима, прије свега на сјеверу КиМ, нарочито у Сјеверној Митровици, гдје су, истакао је, остварени апсолутно најбољи резултати до сада.

Како је додао, према прелиминарним подацима у Сјеверној Митровици Милан Радојевић освојио је више од 10.776 гласова.

-У општини Грачаница, где су грађани показали висок степен одговорности, наша кандидаткиња Љиљана Шубарић, освојила је око четири пута више гласова од свог противкандидата - рекао је Ракић и додао да су то прелиминарни подаци.

Ракић је подсјетио да је Српска листа послије упада јединица РОСУ на сјевер КиМ разматрала могућност да не изађу на изборе, али да су након консултација са Вучићем одлучили да ипак изађу на изборе у четири општине на сјеверу.

Он је, одговарајући на питање новинара да ли СЛ жели да уђе у косовске институције, рекао да, ако у новембру не почну консултације о формирању ЗСО, институција неће бити.

-Уколико не буде ЗСО неће бити ни косовских институција - рекао је он.

Потпредсједник СЛ Игор Симић додао је и да се још чекају резултати са југа КиМ и за одборнике.

Према до сада доступним подацима, Самоопредјељење, партија актуелног премијера привремених институција самоуправе у Приштини, Аљбина Куртија, поражена је у Јужној Митровици.

Бедри Хамза, кандидат Демократске партије за градоначелника Митровице и бивши министар финансија привремених приштинских институција прогласио је побједу на локалним изборима над садашњим градоначелником Агимом Бахтириема.

Присталице Демократског савеза Косова у Пећи прослављају побједу актуелног градоначелника Газменда Мухаџерија, преноси Радио Гораждевац. Актуелни градоначелник је према тренутним подацима ЦИК-а остварио скоро троструку предност у односу на кандидата Самоопредељења Газменда Агушолија.

Предсједник Алијансе за Будућност Косова Рамуш Харадинај изјавио је да АБК побиједила у шест општина и да иде у други круг у општини Исток, преноси Косово прес.

-Алијанса за Будућност Косова постигла је најбољи резултат на локалним изборима. Према нашим подацима освојили смо шест општина: Ђаковицу, Суву Реку, Ораховац, Клину, Дечане и Јуник. Идемо у други круг у Истоку, број гласача за АБК повећан је у Пеćи, Приштини, Подујеву и другим општинама. Ово је очекивана побједа, захваљујуćи вриједностима које Алијанса има - рекао је Харадинај.

Излазност је била 42,8 одсто, а највећа је у општинама на сјеверу - - Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу одзив је прије 19 часова био већи од 60 одсто. У српским срединама јужно од Митровице очекује се одзив од преко 50 одсто.

Посматрачи на изборима у српским срединама нису регистровали веће нерегуларности током гласања. То су констатовали и посматрачи Европске уније, а оно што је примијећено, јесте да је било грађана којих није било у бирачким списковима.

Бирачка мјеста затворена су у 19 часова, а право гласа на овогодишњим локалним изборима имало је 1.885.448 грађана.

На изборима је учцествовало 89 политичких субјеката, од којих су 32 политичке странке, једна коалиција, 33 грађанске иницијативе и 23 независна кандидата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана