Srpska lista proglasila pobjedu u svih deset opština sa srpskom većinom

GS
Srpska lista proglasila pobjedu u svih deset opština sa srpskom većinom

PRIŠTINA - Kandidati Srpske liste su na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji pobijedili u svih 10 opština sa srpskom većinom, saopštio je večeras predsjednik Srpske liste Goran Rakić.

Očekuju se rezultati i iz drugih opština.

Rakić je istakao da će biti potvrđena pobjeda kandidate Srpske liste za odbornička mjesta u 12 opština gdje su Srbi imali svoje kandidatske liste.
 

Na izborima za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice pobijedio je Milan Radojević iz Srpske liste sa 83,96 odsto osvojenih glasova, dok je drugi Erden Atić iz Narodnog jedinstva.

Srpska lista je na današnjim izborima u Sjevernoj Mitrovici ostvarila najubjedljiviju pobjedu i osvojila 10.776 glasova.

Osvojila je 100 odsto glasova na izborima za odbornike Skupštine opštine Severna Mitrovica, objavljeno je na sajtu Centralne izborne komisjie.

Kandidate su imale i inicijative Srpski opstanak - GISOS i albanska stranka Narodno jedinstvo.

U Partešu, Srpska lista uzela je 1.649 glasova, dok su ostali uspjeli da prikupe 469.

U opštini Štrpce na osnovu 11,11 odsto prebrojanih glasova, najveći procenat je osvojio Dalibor Jevtić, 50,21 odsto, a Srpska lista 83,73 odsto.

U opštini Parteš na osnovu 28,57 odsto prebrojanih glasova 81,14 odsto osvojio Dragan Petković ispred Srpske liste.

U opštini Novo Brdo na osnovu 31,82 odsto prebrojanih glasova vodi kandidat Srpske liste Saša Milošević - 62,43 odsto, a u trci za odbornike Srpska lista ima 82,69 odsto.

U opštini Leposavić na osnovu 20 odsto prebrojanih glasova kandidat Srpske liste Zoran Todić osvojio je 98,32odsto, a Srpska lista osvojila je 94,39 odsto glasova za Odbornike Skupštine opštine.

Prema podacima iz izbornih štabova, novi gradonačelnici u opštinama sa srpskom većinom su Srđan Vulović u Zubinom Potoku, Milan Radojević u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, Dragiša Milović u Zvečanu, Zoran Todić u Leposaviću, Ljiljana Šubarić u Gračanici, Saša Milošević u Novom Brdu, Dalibor Jevtić u Štrpcu, Dragan Petković u Partešu, Katarina Ristić-Ilić, dok u Klokotu Vladan Bogdanović ipak ide u drugi krug.

-Pored svih pritisaka na naš narod, na današnjim izborima pokazali smo snagu, jedinstvo i slogu - istakao je Rakić na konferenciji za medije i dodao da je „srpski narod na ovim izborima poslušao poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića i rekordnom izlaznošću dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima“.

Rakić je zahvalio građanima, prije svega na sjeveru KiM, naročito u Sjevernoj Mitrovici, gdje su, istakao je, ostvareni apsolutno najbolji rezultati do sada.

Kako je dodao, prema preliminarnim podacima u Sjevernoj Mitrovici Milan Radojević osvojio je više od 10.776 glasova.

-U opštini Gračanica, gde su građani pokazali visok stepen odgovornosti, naša kandidatkinja Ljiljana Šubarić, osvojila je oko četiri puta više glasova od svog protivkandidata - rekao je Rakić i dodao da su to preliminarni podaci.

Rakić je podsjetio da je Srpska lista poslije upada jedinica ROSU na sjever KiM razmatrala mogućnost da ne izađu na izbore, ali da su nakon konsultacija sa Vučićem odlučili da ipak izađu na izbore u četiri opštine na sjeveru.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li SL želi da uđe u kosovske institucije, rekao da, ako u novembru ne počnu konsultacije o formiranju ZSO, institucija neće biti.

-Ukoliko ne bude ZSO neće biti ni kosovskih institucija - rekao je on.

Potpredsjednik SL Igor Simić dodao je i da se još čekaju rezultati sa juga KiM i za odbornike.

Prema do sada dostupnim podacima, Samoopredjeljenje, partija aktuelnog premijera privremenih institucija samouprave u Prištini, Aljbina Kurtija, poražena je u Južnoj Mitrovici.

Bedri Hamza, kandidat Demokratske partije za gradonačelnika Mitrovice i bivši ministar finansija privremenih prištinskih institucija proglasio je pobjedu na lokalnim izborima nad sadašnjim gradonačelnikom Agimom Bahtiriema.

Pristalice Demokratskog saveza Kosova u Peći proslavljaju pobjedu aktuelnog gradonačelnika Gazmenda Muhadžerija, prenosi Radio Goraždevac. Aktuelni gradonačelnik je prema trenutnim podacima CIK-a ostvario skoro trostruku prednost u odnosu na kandidata Samoopredeljenja Gazmenda Agušolija.

Predsjednik Alijanse za Budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da ABK pobijedila u šest opština i da ide u drugi krug u opštini Istok, prenosi Kosovo pres.

-Alijansa za Budućnost Kosova postigla je najbolji rezultat na lokalnim izborima. Prema našim podacima osvojili smo šest opština: Đakovicu, Suvu Reku, Orahovac, Klinu, Dečane i Junik. Idemo u drugi krug u Istoku, broj glasača za ABK povećan je u Peći, Prištini, Podujevu i drugim opštinama. Ovo je očekivana pobjeda, zahvaljujući vrijednostima koje Alijansa ima - rekao je Haradinaj.

Izlaznost je bila 42,8 odsto, a najveća je u opštinama na sjeveru - - Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću odziv je prije 19 časova bio veći od 60 odsto. U srpskim sredinama južno od Mitrovice očekuje se odziv od preko 50 odsto.

Posmatrači na izborima u srpskim sredinama nisu registrovali veće neregularnosti tokom glasanja. To su konstatovali i posmatrači Evropske unije, a ono što je primijećeno, jeste da je bilo građana kojih nije bilo u biračkim spiskovima.

Biračka mjesta zatvorena su u 19 časova, a pravo glasa na ovogodišnjim lokalnim izborima imalo je 1.885.448 građana.

Na izborima je učcestvovalo 89 političkih subjekata, od kojih su 32 političke stranke, jedna koalicija, 33 građanske inicijative i 23 nezavisna kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana